FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: povrijeđena prava Osječanke smještene na psihijatriju

Autor: ipet
ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava smatra da su povrijeđena temeljna ljudska prava Osječanke Z.K., koju je policija privela na prijavu njezina sina a zatim je sudskom odlukom smještena na psihijatrijski odjel.

HHO smatra da su prekršeni brojni zakoni o prilikom postupanja prema njoj i najavljuje da će pomno pratiti taj slučaj. O njemu će obavijestiti Državno odvjetništvo RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće i tražiti da se provjere činjenice i utvrde eventualna prekoračivanja zakonskih ovlasti osoba unutar hrvatskoga pravosudnog sustava, kaže se u današnjoj izjavi koju je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Pedstavnici HHO-a su sa Z.K. razgovarali u nazočnosti njezine odvjetnice i bez prisutstva medicinskog osoblja. O tome će obavijestiti i Ministarstvo zdravlja, nadležne liječničke institucije i upravu KBC-a u Osijeku, navodi se u Izjavi.

HHO podsjeća da je posljednjih godina u Hrvatskoj zabilježeno više slučajeva zloupotrebe psihijatrije i da je, u okviru svoga mandata, bio angažiran u nekoliko takvih prilika.

U opširnom Izjavi navodi se da je policija 26. lipnja privela Z.K. na prijavu njezina 20-godišnjega sina kojega je, nakon što su je vrijeđali suprugov brat a onda i on, pljusnula prvi put u životu. U policijskoj postaji odlučno je odbila priznati djelo obiteljskoga nasilja, kao i kasnije na Prekršajnom sudu te večeri, navodi se. Nakon toga je prekršajna sutkinja nazvala supruga privedene, koji inače obnaša dužnost predsjednika Odjela sudaca istrage Županijskoga sudu u Osijeku i poslije toga je, navodi HHO, bez prethodno pribavljenog mišljenja liječnika, donijela rješenje o privođenju Z.K. na Psihijatrijski odjel KBC-a Osijek.

Među ostalim, HHO navodi da se Z.K. na tom odjelu morala svući do gola pred policajcima i medicinskom sestrom te da je bila u sobi s najtežim duševnim bolesnicima do 12. srpnja, kada je rješenjem Županijskoga suda u Osijeku prebačena u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče u Zagrebu.

Na zahtjev braniteljice Z.K., odvjetnice Jasminke Biloš, Županijski sud u Osijeku prihvatio je predlaganje svrsishodne delegacije predmeta i Vrhovni sud RH je 15. srpnja odredio da Županijski sud u Zagrebu bude nadležni sud za njezin slučaj.

HHO napominje i da je, nakon što je o slučaju izvijestio Jutarnji list, osječki psihijatrijski odjel bio zatvoren za posjete do prebacivanja Z.K. u Zagreb.

(Hina) pp/xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙