FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZPH traži reviziju knjiga iz kojih povijest uči srpska manjina

Autor: vsik
OSIJEK, 18. lipnja 2013.(Hina) - Zajednica povratnika Hrvatske traži reviziju knjiga iz kojih djeca srpske nacionalne manjine uče o hrvatskoj povijesti, a od predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića traži javnu ispriku zbog izjave da je u Hrvatskoj vođen građanski rat te da zato u školama uče povijest bez poglavlja o Domovinskom ratu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku predsjednik Zajednice povratnika Josip Kompanović rekao je kako ta zajednica, kao i sve stradalničke udruge Domovinskog rata, najoštrije osuđuje tu, "još jednu u nizu provokativnih i opasnih izjava saborskog zastupnika Vojislava Stanimirovića".

"Sramotno je da nakon svih ovih godina u kojima se još sabiru ljudske žrtve i materijalne štete Domovinskog rata čestiti saborski zastupnik Vojislav Stanimirović izjavljuje da se u Hrvatskoj vodio građanski rat", rekao je Kompanović.

Njegova izjava "jasno govori kako on i dalje ne odustaje od svojih velikosrpskih stavova jer ne želi da djeca srpske nacionalnosti koja uče po hrvatskom programu u knjigama na ćirilici znaju da se na ovim prostorima vodio Domovinski, a ne građanski rat", rekao je Kompanović i istaknuo da saborski zastupnik Stanimirović prima plaću od hrvatske države, a javno zanemaruje Deklaraciju o Domovinskom ratu i govori protiv nje.

Zajednica povratnika Hrvatske tražit će od mjerodavnog ministarstva da "temeljito napravi reviziju knjiga iz kojih uče djeca srpske nacionalnosti jer je lako moguće, sudeći po najnovijim izjavama Vojislava Stanimirovića, da se potkrade još kakva povijesna opasnost", rekao je.

Sve je to nedopustivo i vrijeđa sve stradalnike Domovinskog rata, posebno uspomenu na sve one koji su život dali za hrvatsku slobodu, rekao je Kompanović i od Stanimirovića zatražio javnu ispriku.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović prošli je tjedan u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" izjavio kako srpska djeca u Hrvatskoj uče po hrvatskim nastavnim programima, ali imaju svoje udžbenike i izučavaju noviju povijest na svoj način, drukčiji nego u hrvatskim knjigama. "Izostavili smo poglavlje o Domovinskom ratu jer i dalje smatramo da je to bio građanski rat", izjavio je, a izjavu su prenijele srbijanske novine te poslije i hrvatski mediji.

(Hina) xvsik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙