FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon kratkotrajnog onečišćenja more u Opatiji opet čisto

Autor: hsup
OPATIJA , 12. srpnja 2013. (Hina) - Nakon kratkotrajnoga onečišćenja, granične vrijednosti čistoće mora na tri točke u središtu Opatije nisu opet prekoračene, a stanje je pod nadzorom i nema onečišćenja koje bi štetilo zdravlju kupača, rečeno je danas na konferenciji za novinare u opatijskoj gradskoj upravi.

O čistoći mora u Opatiji izvijestili su na konferenciji za novinare opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, predstavnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo, gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i laboratorija opatijskog Komunalca d.o.o.

Po podatcima iz zavoda, tijekom redovnog ispitivanja 8. srpnja, zabilježeno je višestruko prekoračenje graničnih vrijednosti, primjerice bakterije escherichia coli, na tri točke u nizu - na kupalištu Hotela Kristal i na dva mjesta na kupalištu Slatina. Salinitet na tim točkama je bio niži zbog dotoka vode, odnosno vrulja, koje vjerojatno donose fekalno onečišćenje, rečeno je.

Analizom uzoraka od 10. srpnja utvrđeno je da je na dvije plaže more izvrsne kvalitete, a na jednoj zadovoljavajuće. Prvi rezultati analiza nakon jučerašnjeg uzorkovanja pokazali su jednake rezultate.

Kako je pojašnjeno, prema važećoj uredbi, riječ je o kratkotrajnom onečišćenju do tri dana na istoj lokaciji, pa kupanje nije bilo zabranjeno.

Iz gradske uprave su naveli da je pregledana sanitarna kanalizacija, na kojoj su otklonjena manja oštećenja, i svi oborinski kanali, koji su bili suhi, pa su isključeni kao mogući uzroci onečišćenja.

Istaknuto je da se ne može smatrati da je Slatina ili njen dio onečišćen, da se poduzima sve da se otkrije onečišćivač te da bi uzrok mogao biti i „džep“ u kojemu se onečišćenje skupljalo godinama.

Na upit novinara jesu li prijavljene zdravstvene teškoće kupača koje bi se mogle dovesti u vezu s onečišćenjem, iz zavoda su odgovorili da su sve mjere izrazito preventivne, tj. da su kriteriji onečišćenja i granične vrijednosti izuzetno visoki i onemogućuju da se to dogodi.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić rekao je da su sve službe preventivno reagirale jer se ne smije dozvoliti da se kupačima bilo što dogodi.

Rekao je da bi kupalište Slatina trebalo biti ponos grada, ali da nažalost nije, da nema ni Plavu zastavu. Tražili smo od resornog ministartsva da se riješi trakavica u vezi pomorskog dobra na tom predjelu, jer Grad Opatija želi upravljati tim, najvećim opatijskim kupalištem i ima projekt njegova uređenja, rekao je.

Podsjetio je da je tijekom pretvorbe privatna tvrtka unijela dio pomorskog dobra na Slatini u temeljni kapital i da, kako je rekao, to još nije rješeno.

Opatijski gradonačelnik još je kazao da će do jeseni pripremiti odluku po kojoj bi se svi morali priključiti na sanitarnu kanalizaciju, da je to opći interes te da će gradska uprava za to nastojati osigurati povoljne zajmove.

(Hina) xhsup ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙