FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zaštitu okoliša: modernizirati sisačku rafineriju

Autor: aspa
ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode danas je podržao zaključke iz izvješća o praćenju kvalitete zraka u Sisku i dinamici radova na modernizaciji sisačke Rafinerije nafte za 2011. i 2012., po kojima bi Ina trebala ubrzati drugu fazu modernizacije rafinerije i tako riješiti glavninu ekoloških problema u gradu.

Jasenka Nečak iz Ministarstva zaštite okoliša je upravo rafineriju označila kao glavni uzrok onečišćenja zraka u Sisku, istaknuvši da problemi u tom smislu nisu nestali završetkom prve faze modernizacije.

Napomenula je kako je druga faza trebala završiti još 2011. godine, ali da se još čeka odluka Ine, kao vlasnika rafinerije, o nastavku modernizacije.

Nečak je upozorila kako su za sada sanirani tek neki dijelovi rafinerije te učinjena neka "ad hoc rješenja", primjerice sanacija baklji i nekih pogona.

Naglasila je kako su potrebni radovi na modernizaciji kako bi se ispoštovale direktive EU o zaštiti zraka, navevši kao prioritet rješavanje problema tzv. lebdećih čestica u zraku te sumporovih spojeva koje u gradu stvaraju neugodan miris.

Direktor sisačke rafinerije Damir Butković izvijestio je da je dio opreme za sljedeću fazu modernizacije nabavljen ili naručen, ustvrdivši da će se iduća faza modernizacije svakako nastaviti.

Damir Štambuk, iz Ministarstva gospodarstva napomenuo je kako se mađarski MOL, kao strateški partner, obvezao modernizirati rafineriju do 2011. godine, ali da to nije učinio. Zato je druga faza modernizacije još u pripremi, rekao je Štambuk, upozorivši Inu da ti svakako mora učiniti.

Članovi Odbora u raspravi su naglašavali kako od najvećih onečišćenja u 2006. i 2007. godini nije bilo velikih odstupanja u zagađenju zraka u Sisku. Složili su se kako je rješenje za neugodne mirise i bolju kakvoću zraka u Sisku svakako modernizacija rafinerije.

(Hina) xaš ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙