FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 13. lipnja

Autor: spar
ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 13. lipnja:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), kojim je predviđeno da poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, dok drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto neće moći biti sklopljen na dulje od tri godine. Ako se prvi ugovor na određeno vrijeme sklopi na dulje od tri godine, drugi se neće moći sklopiti na određeno. Vlada smatra da će takvim rješenjem poslodavcima omogućiti zapošljavanje radnika na određeno vrijeme u trajanju duljem od tri godine, a radniku ojačati sigurnost. Predloženo je maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, umjesto dosadašnjih 32 sata mjesečno. Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati. Poslodavcima se olakšava otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je prijedlog zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj te prijedlog zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se predlaže uvođenje obveznog zdravstvenog osiguranja djece do navršene 18. godine života kao zasebne kategorije osiguranih osoba neovisno o tome imaju li ili ne nositelje obveznog zdravstvenog osiguranja preko kojeg bi ostvarili to pravo, a uvodi se i obvezno zdravstveno osiguranje redovitih učenika i studenata iznad 18. godine koji se školuju u država članicama EU. Pred Vladom je i prijedlog odluke o sanaciji gubitaka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državnog proračuna prema kojoj ukupan iznos za sanaciju gubitaka Zavoda iznosi 2,5 milijarde kuna. Taj iznos predstavlja stanje obveza koje Zavod treba platiti prema ugovornim subjektima i svođenje roka plaćanja na 60 dana. Pred Vladom je i prijedlog zakona o zaštićenim oznakama izvornosti, zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnim specijalitetima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kojim se proizvođačima autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda omogućuje da nakon zaštite na području Hrvatske, proizvod zaštite i na razini Europske unije. Na dnevnom su redu i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sportu te izmjene i dopune Zakona medijima kojima je nakladnicima iz drugih država članica EU i drugih država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru omogućeno da za obavljanje nakladničke djelatnosti više ne trebaju imati sjedište, odnosno prebivalište Hrvatskoj, već je dovoljno da registriraju djelatnost te imaju uredništvo u Hrvatskoj.

ZAGREB - Konferencija za novinare Radničkog sindkikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), na temu "Štrajk upozorenja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje PS Zagreb u petak, 14. lipnja 2013." (10,30 sati, ispred zgrade HZMO-a, Tvrtkova 5).

ZAGREB - Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade organizira javnu tribinu, stručni skup na temu "Imamo li rehabilitacije u penalnom sustavu za maloljetnike?" (od 13 do 15 sati, Kaptol 27). Cilj ovog skupa je, kako ističu organizatori, učiniti vidljivima potrebe izvršenja odgojne mjere upućivanja u odgojni zavod i maloljetničkog zatvora i njenog stvarnog provođenja. Na skupu će govoriti Matea Babić sa Županijskog suda u Zagrebu, Renata Šoher iz Ministarstva pravosuđa te Tatjana Katkić Stanić iz Odgojnog zavoda "Turopolje".

ZAGREB - Otvaranje dvodnevne međunarodne konferencije "Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima" (9,30 sati, Hotel Westin, Izidora Kršnjavog 1). Treća po redu konferencija "Vode u osjetljivim i zaštićenim područjima" nastavak je projekta Europskog udruženja za vode (EWA) kojem je cilj okupiti vodeće svjetske stručnjake, znanstvenike i praktičare te izmijeniti mišljenja o stručnim, društvenim, ekonomskim, zakonodavnim i obrazovnim aspektima zaštite i racionalnog korištenja dragocjenih resursa, nedirnutih ekosustava i kulturne baštine.

DUBROVNIK - Hrvatski hidrografski institut i Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje sa crnogorskim partnerima počeli su s provedbom novog EU projekta "Prevencija onečišćenja mora zajedničkim djelovanjem" - JASPPer, a potpisivanjem međusobnih sporazuma o suradnji na projektu operativno započinje provedba projekta (10, prostorije Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilišnog kampusa, Branitelja Dubrovnika 41). Cilj projekta vrijednog oko 598.000 eura je pridonijeti smanjenu prekograničnog onečišćenja i očuvanju morskog ekosustava u dubrovačkom i crnogorskom akvatoriju.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Milka Ćurković

popodne: Tomislav Rubić

navečer: Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙