FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska zbog poteškoća s dugom i deficitom u sljedeće tri do četiri godine neće moći aplicirati za ulazak u eurozonu, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linić. "Očito je da zbog prevelikog duga, teške borbe da dovedemo svoj deficit ispod tri posto BDP-a u sljedećih tri do četiri godine Hrvatska neće moći aplicirati za ulazak u eurozonu. Ostaje nam dug period konsolidacije financija i bitka za gospodarski rast, a gospodarski rast znači dosta ulagača, novih investitora i uspješnih privatizacija", rekao je Linić nakon sastanka ministara financija eurozone. Na sastanku je i formalno donesena odluka o ulasku Latvije u eurozonu od 1. siječnja 2014. i u donošenju te odluke prvi put je sudjelovao hrvatski ministar financija. Linić je rekao da ulazak Hrvatske u EU-u i Latvije u eurozonu pokazuje daljnje jačanje Europe. Kazao je i da se Hrvatska priprema za Postupak pretjeranog deficita (EDP), koji bi Komisija mogla pokrenuti u sljedećem Europskom semestru, novom instrumentu za koordinaciju ekonomskih politika zemalja članica. "Spremamo se za to. Hrvatska je zemlja koja se bori s prevelikom deficitom i sigurno je da će u idućem Europskom semestru ući u taj postupak. Moramo jednostavno zajednički raditi na tome i vidjeti kakve će biti preporuke Europske komisije kako bi u što skorije vrijeme vratili deficit na prihvatljivu razinu", rekao je. Prema projekcijama Europske komisije iz svibnja, hrvatski deficit bi se s prošlogodišnjih 3, 8 posto BDP-a povećao na 4,7 posto ove i na 5,6 posto sljedeće godine. Javni dug bi ove godine dosegnuo 57,9 posto, a sljedeće 62,5 posto BDP-a.

BEOGRAD - Hrvatski koncern Agrokor potpisao je danas ugovor o kupnji 109 automobila Fiat 500L s kompanijom Fiat automobili Srbija (FAS), temeljem kojeg će postojeći vozni park Agrokorove tvrtke Idea u Srbiji biti zamijenjen automobilima proizvedenim u Kragujevcu. Ugovor je na četiri godine, a potpisali su ga izvršni potpredsjednik Agrokora za maloprodaju Ante Todorić, generalni direktor FAS-a Antonio Cesare Ferrara te predstavnici tvrtke Idea, objavili su beogradski elektronički mediji. Isporuka prvog kontigenta Fiata 500L počet će u rujnu, a Agrokor je odabrao automobile crvene boje s robnim znakom Idea-e, tvrtke koja je u Srbiji pandan hrvatskom Konzumu. Ante Todorić ocijenio je potpisani ugovor početkom suradnje Agrokora s poduzećem FAS i najavio da bi Agrokor u doglednoj budućnosti mogao kupiti od Fiata do čak 1.000 automobila Fiat 500L za tvrtke članice Agrokorova koncerna. FAS je zajedničko poduzeće Srbije i italijanskog Fiata u kojem država ima udio od 33 posto, a Fiat 67 posto. Agrokor u Srbiji ima trgovinski lanac Idea sa 6.500 zaposlenih, koji u ovoj godini očekuje prihod od 800 milijuna eura, a ima tržišni udio od osam posto.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je snizio prognoze rasta za globalno gospodarstvo, na 3,1 posto u 2013. i na 3,8 posto u 2014., stoji u danas objavljenim ljetnim međuprognozama. U travanjskim redovnim prognozama MMF je za svjetsko gospodarstvo prognozirao rast od 3,3 posto u ovoj godini i od 4 posto u 2014. U MMF-u napominju da će rast globalnog gospodarstva u 2013. ostati prigušen, uz stopu rasta nešto veću od tri posto, kao i u prošloj godini. Prognoza je snižena ponajviše zbog osjetno slabije domaće potražnje i sporijeg rasta u nekoliko ključnih gospodarstava u nastajanju, kao i zbog produljene recesije u eurozoni, ističu u MMF-u. Za skupinu razvijenih gospodarstva u 2013. očekuju rast od 1,2 posto a u idućoj godini od 2,1 posto. Snižene su i prognoze rasta za američko gospodarstvo, i to za 0,2 postotna boda u odnosu na one iz travnja, pa bi najveće svjetsko gospodarstvo ove bi godine trebalo porasti 1,7 posto, a iduće 2,7 posto. Japan bi pak ove godine trebao imati rast od dva posto, a potom iduće godine usporiti na 1,2 posto. Eurozona i u 2013. ostaje u recesiji, uz pad BDP-a za 0,6 posto. Iduće godine trebao bi uslijediti oporavak od 0,9 posto.

ATENA - Grčko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti čak 5 posto, upozorio je u utorak ugledni grčki institut IOBE, čije su nove prognoze još sumornije od dosadašnjih. "Projekcija rasta mora se revidirati naniže, pad aktivnosti u ovoj godini iznosit će oko 5,0 posto", objavio je IOBE u tromjesečnom izvješću. Sada procjenjuju da će se aktivnosti smanjiti u rasponu od 4,8 do 5 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 4,6 posto. Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuju da će se grčki BDP u ovoj godini smanjiti 4,2 posto a grčka središnja banka prognozira pad po stopi od 4,6 posto. Prošle godine gospodarstvo se smanjilo 6,4 posto. "Fiskalna konsolidacija i poboljšana konkurentnost nisu popraćeni uspješnom provedbom programa strukturnih reformi", tumače u IOBE-u. Procjenjuju da će stopa nezaposlenosti u ovoj godini dosegnuti 27,8 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 27,3 posto.

LONDON/NEW YORK - Dolar se danas na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviših razina u tri godine prema vodećim valutama jer se očekuje da bi američka središnja banka uskoro mogla početi smanjivati monetarne poticaje. U takvim okolnostima euro je skliznuo 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2839 dolara. Drži se zasad iznad najniže razine u sedam tjedana od 1,2806 dolara, na koju se spustio na kraju prošlog tjedna. Dolar je u istom postotku ojačao i prema jenu, na 101,14 jena. Na najvećem je dobitku američka novčanica danas ipak bila prema britanskoj funti, nakon što su slabiji od očekivanih podaci iz britanskog gospodarstva spustili funtu na najniže razine u četiri mjeseca. Funta je tako oslabila 0,8 posto prema dolaru i njome se trgovalo po 1,4832 dolara, što je njezina najniža razina od sredine ožujka. Jedinstvena europska valuta blagu je podršku dobila od vijesti da je Grčkoj odobrena isplata nove tranše kredita. Analitičari ipak smatraju da će ostati pod pritiskom budući da je ECB spremna zadržati kamatne stope na rekordno niskim razinama kroz dulje vremensko razdoblje.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙