FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB- Sveučilište u Zagrebu otvara europsku stranicu kao visokoškolska ustanova čije se dignitetno mjesto prepoznaje i u svijetu i u Europi, istaknuo je rektor Aleksa Bjeliš na svečanoj promociji novih doktora znanosti toga najvećega hrvatskog sveučilišta, održanoj danas u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK). Promocije doktora znanosti uvijek su velika sveučilišna svečanost, ali, rekao je rektor Bjeliš, današnja je u posebnome ozračju pristupanja Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Na prvoj, od dvije za danas predviđene svečane promocije, rektor Bjeliš proglasio je 207 novih doktora znanosti, a na drugoj promociji u 14 sati 227 kandidata, pa će tako od danas zagrebačko Sveučilište biti bogatije za 434 nova doktora znanosti. Za Bjeliša, današnja promocija posebno je važna jer smo danas građani RH, a sutra ćemo biti i EU i RH. To je bio i razlog da se Bjeliš osvrne na dugi povijesni hod toga sveučilišta, rekavši kako su u sveučilište od samih početaka bile utkane europske visokoobrazovne mreže i mobilnosti.

SPLIT- Doručkom na travi u gradskom parku u središtu Splita- Đardinu, s kroasanima i kavom Splićani su počeli slaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a točno u podne gradonačelnik Ivo Baldasar je na Pjaci (Narodni trg) podigao zastavu EU, te svim građanima Splita i Hrvatske čestitao ulazak Hrvatske u EU. Splitsko slavlje naziva "Sa srcem u Europu iz srca Dalmacije" trajat će do kasnih noćnih sati po svim glavnim gradskim prostorima . Gradonačelnik Baldasar je na Pjaci rekao kako je Hrvatska uvijek pripadala Europi, a sada joj je i formalno pridružena. "Ajmo mi raditi, neće nam Europa pomoći ako mi ne pomognemo sami sebi. Svima je jasno da nam nitko ništa nije dao besplatno. Na nama je da mi odradimo svoj dio posla, a onda će nam i drugi pomoći, pa i Europa", rekao je Baldasar. U ponoć će na Rivi nakon prigodnog programa, vatrometom, Odom radosti i čestitkom gradonačalnika Baladasara Splićani i njihovi gosti obilježiti ulazak Hrvatske u EU.

ĐAKOVO- Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Grad Đakovo obilježio je proljetnim ophodom kraljica ili ljelja, običajem iz obližnjeg sela Gorjani koji je na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Na gradskom korzu, ispred zgrade gradske uprave, Kulturno-umjetničko društvo Gorjanac izveo je ljelje, podsjetivši na običaj iz turskog vremena kada su seoske žene iz Gorjana od turskih osvajača oslobodile muškarce. Prema legendi, Turci su zarobili sve muškarce u selu, a žene su doskočile osvajačima, odjenule se u nošnje, kape zakitile cvijećem i sa sabljama u rukama krenule osloboditi mušarce. Turci su pomislili kako su ih napali duhovi te su se dali u bijeg.

Kako je danas rekao đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, ovim programom Đakovo i Đakovština pokazali su Uniji najbolje što imaju.

ZAGREB - Odluku konzorcija Shah Deniz o dodjeli zadatka otvaranja južnog europskog plinskog koridora Transjadranskom plinovodu (TAP), koji službeno podupire i Hrvatska, Plinacro ocjenjuje kao strateški energetski iskorak za Hrvatsku i zemlje u okruženju koji će dati novi zamah projektu Jonsko-jadranskog plinovoda. Konzorcij Shah Deniz potvrdio je prije dva dana u Bakuu da je za dopremu plina u Europu odabrao projekt TAP, a o tome su Plinacro na sastanku krajem prošlog tjedna izvijestili predstavnici azerbajdžanske tvrtke SOCAR, koja je član konzorcija. Ta će odluka nedvojbeno dati novi zamah daljnjem razvoju projekta Jonsko-jadranskog plinovoda i bitno obilježiti razvoj plinskog transportnog sustava i tržišta plina u Hrvatskoj i zemljama regije te će znatno ubrzati njihovo uklapanje u europske tokove i tržište plina, priopćio je danas Operator plinskog transportnog sustava Plinacro d.o.o. Iz tvrtke Plinacro podsjećaju da su potencijale tog projekta za Hrvatsku i okruženje prepoznali vrlo rano i već 2006. osmislili ideju Jonsko-jadranskog plinovoda koji bi povezao TAP i hrvatski plinski transportni sustav. Ideja Jonsko-jadranskog plinovoda je od samog početka naišla na izuzetan interes i država u okruženju i švicarske tvrtke EGL, koja je tada bila jedini nositelj razvoja projekta Transjadranskog plinovoda, ističe Plinacro.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙