FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Sabor će danas zasjedanje nastaviti objedinjenom raspravom o prijedlozima zakona o zaštiti prirode i zakona o zaštiti okoliša. Na prijedlog zakona o zaštiti prirode, koji ide u saborsku proceduru u drugo čitanje, SDP-ova zastupnica Mirela Holy podnijela je čak 14 amandmana, od kojih se polovica odnosi na osnivanje nacionalne parkovne agencije, a polovica na očuvanje krajobrazne raznolikosti. Ona je nedavno najavila izlazak iz stranke ne prihvate li se njezini amandmani o obvezi osnivanja nacionalne parkovne agencije. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručuje pak kako je osnivanje neke agencije bez da se zna kako će izgledati i biti organizirana, srljanje i rizik te derogira postojeći sustav. Suglasan je međutim da se pitanje upravljanja zaštićenim područjima – nacionalnim parkovima i parkovima prirode, treba unaprijediti, pri čemu nije isključio osnivanje agencije ako to pokaže potrebnim stručna analiza.

ZAGREB - Saborski klubovi poduprli su prijedlog Zakona o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava, složivši se kako će on doprinijeti smanjenju administrativnih prepreka za domaće tvrtke prilikom uvoza i izvoza takve robe u EU. Predloženim će se zakonom pojednostaviti procedura izvoza i uvoza, a hrvatska vojna industrija postat će operativno konkurentnija, ocijenio je SDP-ov Boris Kovačić.

ZAGREB - Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisija Vlade Republike Srbije za nestale osobe dogovorili su jučer razmjenu dostupnih informacija o nestalim osobama iz Domovinskog rata te usklađivanje njihova popisa prema standardima Međunarodnog odbora Crvenog križa. Predstavnici dviju zemalja rješavanje toga pitanja ocijenili su posebno važnim za obitelji nestalih, ali i svojevrsnim doprinosom jačanju dobrosusjedskih odnosa, priopćilo je noćas Ministarstvo branitelja nakon sastanka u Banskim dvorima na kojemu se raspravljalo o još uvijek otvorenim pitanjima, vezanima uz nestale osobe, između Hrvatske i Srbije. Predstavnici Povjerenstva i Komisije obostrano su razmijenili dostupne informacije koje će se u idućem razdoblju podvrći provjeri te su dogovorena zajednička terenska izviđanja.

ZAGREB - U postupku pribavljanja mišljenja novinara i drugih kreativnih zaposlenika HRT-a prije imenovanja rukovoditelja Informativnog medijskog servisa (IMS), najviše je glasova - 40,59 posto, dobio Zoran Šprajc, dok je Tomislav Špoljar dobio najviše glasova - 55,50 posto, u postupku pribavljanja mišljenja novinara i drugih kreativnih zaposlenika HRT-a prije imenovanja glavnog urednika HTV 1, priopćio je HRT.

SPLIT - Na Županijskom sudu u Splitu danas je počelo ponovljeno, ali za javnost zatvoreno, suđenje Slađani Novoselnik i nećaku za teško ubojstvo njenog supruga Domagoja 2011. na otoku Hvaru. Suđenje se ponavlja jer je ukinuta prvostupanjska presuda splitskog suda kojom je Slađana Novoselnik osuđena na 22 godine, a nećak ubijenog, koji je u vrijeme zločina bio maloljetan, na deset godina zatvora. Vrhovni sud je ocijenio da na prvom suđenju koje je vodio sudac Vladimir Živaljić nije dovoljno dobro dokazano da je optužena zaista nagovorila maloljetnog nećaka na zločin.

ZAGREB - U Gliptoteci HAZU u Zagrebu sinoć je svečano otvorena izložba "Tabula rasa – Primarno i analitičko u hrvatskoj umjetnosti", posvećena hrvatskim umjetničkim praksama s kraja 70-tih i početka 80-tih godina 20. stoljeća, koje je obilježila radikalna redukcija umjetničkoga djela na predmet lišen svakoga značenja u potrazi za temeljnim smislom i prirodom umjetnosti kao takve. Izložba donosi djela Milivoja Bijelića, Borisa Demura, Slavomira Drinkovića, Željka Kipkea, Antuna Maračića, Marijana Molnara, Gorana Petercola, Dubravke Rakoci, Ante Rašića i Damira Sokića, ponajviše nastala 70-tih, 80-tih pa i 90-tih godina prošloga stoljeća, posuđena od samih autora, te iz zagrebačke Moderne Galerije, Muzeja suvremene umjetnosti, Galerije umjetnina u Splitu, Kuće za umjetnost i ljude Lauba, te privatnih kolekcionara.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙