FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pristaše Morsija pripremaju prosvjede, vojska poziva na jedinstvo

Autor: vkla
ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Pristaše svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija pripremaju se u petak na prosvjede kako bi osudili državni udar i val uhićenja čelnika njegovog pokreta Muslimanskog bratstva, pribojavajući se novog nasilja i ponovne uspostave čvrste ruke u zemlji.

Dva dana nakon svrgavanja šefa države, vojska je pozvala na "nacionalno pomirenje" u zemlji stubokom podijeljenoj na pristaše i protivnike Mursija, no islamisti su u zoru napali vojnu postaju na Sinaju i ubili jednog vojnika. Vojska također poziva narod da se ne okreće osveti.

Uznemiren zbog svrgavanja prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika, iako ga značajan dio naroda nije podržavao, Zapad i dalje izražava zabrinutost, a SAD traži od novih vlasti da prema Mursiju i njegovim pristašama ne primjenjuje "proizvoljna uhićenja".

Okupljeni unutar Nacionalne fronte za obranu legitimiteta, glavne islamističke snage u zemlji pozvale su svoje pristaše na masovna i "miroljubiva" okupljanja protiv vojnog udara. Prosvjedi bi trebali započeti u Kairu i ostalim dijelovima zemlje nakon tradicionalne tjedne molitve oko podneva.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da će "odlučno" odgovoriti na nerede a u Kairu su tijekom jutra raspoređena blindirana vozila. Vojska je poručila da su "mirna okupljanja i sloboda izražavanja zajamčena svima".

Muslimansko bratstvo koje je osudilo "teror policijske države" i "državni vojni udar protiv legitimiteta predsjednika Mursija", pozvalo je prosvjednike na suzdržanost.

(Hina) xvk ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙