FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat upozorava Etiopiju da ne gradi branu na Nilu

Autor: slek
KAIRO, 9. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Egipatski ministar vanjskih poslova je, upozoravajući da ne da "ni kap vode iz Nila", u nedjelju rekao da će ići u Adis Abebu kako bi raspravio problem divovske brane koju je Etiopija počela graditi ne obazirući se na protivljenje Kaira.

Govoreći za egipatsku državnu novinsku agenciju MENA dva dana nakon što je etiopska vlada glatko odbila zahtjev Kaira da zaustavi projekt, ministar Mohamed Kamel Amr je istaknuo da Egipćani svaku prepreku rijeci vide kao prijetnju opstanku Egipta.

"Nema Nila - nema Egipta", rekao je on pokazujući pod kakvim je pritiskom egipatska vlada čija popularnost opada zbog gospodarskih problema da spriječi da hidrocentrala smanji već ionako tešku opskrbu vodom 84 milijuna ljudi.

Prošloga tjedna je Etiopija pozvala na razgovor egipatskog veleposlanika nakon što su egipatski političari u Kairu na televiziji predlagali vojnu akciju ili potporu etiopskim pobunjenicima pokazujući time koliko se Kairo osjeća ugroženim planom podizanja brane na Plavom Nilu, pritoci koja osigurava većinu vode Nilu u Egiptu.

"Egipat neće odustati od jedne jedine kapi vode iz Nila ili od bilo kojeg dijela onoga što dolazi u Egipat od ove vode u smislu količine i kakvoće", rekao je Amr MENA-i napominjući kako Egiapt ima malo kiše te da je bez svoje velike rijeke praktički pustinja.

Govoreći na konferenciji za novinare odbio je ući u pojedinosti onoga što bi Egipat mogao poduzeti ali je istaknuo etiopska uvjeravanja kako najveća afrička hidrocentrala neće smanjiti zalihe vode.

"Imamo akcijski plan koji će uskoro početi", rekao je Amr. "Razgovarat ćemo s Etiopijom i vidjeti što će iz toga izići".

"Etiopija je rekla kako neće nanijeti štetu Egiptu, niti za litru vode. Očekujemo da se...to provede", rekao je.

Zemlje koje dijele Nil već dugo se svađaju oko korištenja njegove vode stalno pobuđujući strah da će sporovi konačno prerasti u rat. Egipat koji se bori s nedostatkom novaca i ogorčenim unutarnjim političkim podjelama nakon prevrata 2011., pozvao je Etiopiju da prekine radove nakon što su radnici počeli skretati tok Plavoga Nila krajem prošloga mjeseca.

Glasnogovornik vlade u Adis Abebi nazvao je zahtjev beskorisnim i odbacio prijetnje Kaira sabotažom i destabilizacijom rekavši kako su propali pokušaji Egipta pod prijašnjim vojnim čelnicima da podriju etiopske čelnike.

Moguće posljedice Velike preporodne brane vrijedne 4,7 milijardi dolara na 40 km od etiopske granice sa Sudanom su sporne, a pojedinosti nisu do kraja jasne.

Propuštanje vode kroz takve brane, kakvih Egipat, Sudan i Etiopija već imaju nekoliko, ne smanjuje mnogo njezin tok, ali punjenje akumulacije od 63 milijarde prostornih metara iza brane znači smanjenje toka rijeke za određeno vrijeme. Isparavanje iz akumulacije također može nizvodno trajno smanjiti količinu vode.

Nova hidrocentrala na Plavom Nilu, sada 21 posto dovršena, trebala bi na kraju imati kapacitet od 6.000 megawatta i ključna je za planove Etiopije da postane najveći izvoznik električne energije u Africi.

Sudan koji graniči s Etiopijom i također dobija većinu svoje vode od Nila izjavio je da podržava projekt.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙