FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvoren Tjedan maslinovog ulja

Autor: pgas
SPLIT, 3. srpnja 2013. (Hina) - U Dioklecijanovim podrumima večeras je u Splitu otvoren Tjedan maslinovog ulja tijekom kojega će građani, kako je rečeno, moći kušati 40-ak vrsta maslinovog ulja iz cijele Hrvatske izloženih na štandovima na Rivi.

Ta se manifestacija održava treću godinu za redom u sklopu projekta „Hrvatska zemlja maslinovog ulja“, koji je potaknula splitska tvrtka za marketing „Manufaktura“ uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK).

„Hrvatska gospodarska komora je prepoznala ovaj projekat kao vrlo važan za razvoj turizma i gastronomije, te ćemo u sljedećim godinama promicati konkurentnost i kvalitetu našeg maslinovog ulja“, rekao je na otvaranju manifestacije Dražen Miloloža iz sektora poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore.

Po njegovim riječima, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju postojat će mogućnost korištenja sredstava iz fondova EU namjenjenih ruralnom ravoju koja se mogu usmjeravati i za povećanje proizvodnje maslinovog ulja.

„Hrvatska godišnje izvozi samo oko 200 tona maslinovog ulja, što je nedovoljno i vjerujem da će se izvoz povećati“, rekao je Miloloža.

U Dioklecijanovim podrumima je, u suradnji sa splitskim Fotoklubom, otvorena izložba fotografija pod nazivom „Maslina u kadru“ na kojoj je predstavljeno 20-ak fotografija s motivima maslinarstva, a ocjenjivački je žiri dodijelio tri nagrade za najupsješnije.

Prvonagrađena je fotografija „Masline“ autora Roke Zorića, drugonagrađena je fotografija „Bez naslova“ autora Branimira Žuvana a treća nagrada pripala je fotografiji „Crno zeleno“ autora Duje Klarića. Posebna pohvala dodijeljena je fotografiji pod nazivom „Vezidba maslina s guštom“ autora Josipa Ostojića.

U sklopu ovogodišnjeg Tjedna maslinovog ulja u Splitu održat će se, kako je najavljeno, i više stručnih radionica za djecu.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙