FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: trub
ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je započeo raspravu o prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je uvjeren da će zakon biti potreban samo za narednih nekoliko godina, dok se izmjenama drugih zakona ne osigura efikasnije i brže donošenje dokumenata potrebnih za investiranje. "Volio bih živjeti u zemlji u kojoj ovaj zakon nije potreban, u kojoj bismo imali jasna pravila i gdje bi službenici na bilo kojoj razini bili efikasniji", rekao je Vrdoljak.

ZAGREB - Odluku o smjeni Vesne Bosanac s čela vukovarske bolnice potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) danas je nazvao sramotnom, a objašnjenje da se to čini radi sanacije bolnice smatra "prozirnom obmanom i nesitinom". "Vesna Bosanac je simbol otpora srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku, ali istodobno i simbol mira i tolerancije, u Hrvatskoj i svijetu prepoznata kao heroina koja je u najstrašnijim uvjetima brinula za sve ranjenike u vukovarskoj bolnici, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjersku pripadnost. Njezina smjena je politički potez i obračun s jednim od simbola vukovarskog otpora", rekao je Reiner.

ZAGREB - Prodavači sa zagrebačkih tržnica koji od prekjučer štrajkaju zbog uvođenja fiskalizacije na tržnicama, danas će u središnjem uredu Porezne uprave u 11 sati pokušati doći do rješenja problema tako što će, najavili su, između ostalog predložiti i paušalno oporezivanje. Oko 200 prodavača sa zagrebačkih tržnica danas se ponovno okupilo na Dolcu nakon što je ministar financija Slavko Linić jučer odbacio njihov prijedlog da fiskalizacija zaobiđe hrvatske tržnice.

ZAGREB - Pirotehničari, koji štrajkaju već osmi dan, poručili su danas poslodavcima da ne odustaju od zahtjeva za novim kolektivnim ugovorom, te su pozvali Vladu da se uključi u pregovore sindikata i poslodavaca i uvede rad u razminiranje, što je njezina obaveza. Na konferenciji za novinare u improviziranom kampu na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je da nakon tjedan dana pregovora nema pomaka, a štrajkaši sada čekaju poslodavce da dođu u njihov kamp.

ZAGREB - Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) ponovno se danas izjasnila protiv privatizacije Croatia Osiguranja (CO), ustvrdivši da bi prodaja toga uspješnog osiguravatelja bila protivna interesima države i radnika. CO nije nikakav gubitaš već kuća koja trenutno ima više od 600 milijuna kuna zadržane dobiti i drži 34 posto tržišta osiguranja u Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik HURS-ovog Granskog sindikata zaposlenih u osiguranju Miroslav Hrašćanec na konferenciji za novinare.

OSIJEK - Grad Osijek i Hrvatske željeznice (HŽ) pokrenut će uskoro nekoliko projekata denivelacije i osiguranja cestovno-pružnih prijelaza, a u planu je i obnova osječkog željezničkog kolodovora, izvijestilil su danas osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i član Uprave HŽ Infrastrukture Nikola Ljuban.

ZAGREB - Europska unija (EU) velika je šansa i prostor za uspješne nastupe i ostvarenje kreativnosti jer je europski prostor permanentno kreativan, ali u Europi treba 'hodati' samosvjesno, a ne samo reći sada smo tu, smatra rektor Aleksa Bjeliš koji je u drugome mandatu čelnik najvećega hrvatskog sveučilišta - Sveučilišta u Zagrebu.

SPLIT - Bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i član Državnog sudbenog vijeća Boris Buklijaš ispitan je na Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) zbog sumnje da je gospodarskim malverzacijama taj fakultet oštetio za više od milijun i pol kuna, a nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode, doznaje se danas u splitskom ŽDO-u.

ZAGREB - Još jedan od prijatelja i suradnika Ive Sanadera, bivši državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić ispričao je kao posljednji svjedok na suđenju u slučaju Fimi media prije ljetne stanke da je bivši premijer i predsjednik HDZ-a bio imućan i prije ulaska u politiku. "Još 90-tih imao je dosta dobar mercedes, a u Austriji se bavio poduzetništvom", kazao je Lučić. Prisjetio se i da je u Sanaderovu splitskom domu, gdje je živio nakon povratka iz Austrije, vidio veliku zbirku umjetnina.

SPLIT - Zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje droge policija je uhitila 33-godišnjeg Hvaranina kod kojega je pronašla više od 50 grama heroina te manje količine marihuane, zbog čega mu je određen i jednomjesečni istražni zatvor. Policija je osumnjičenog zaustavila na splitskoj Obali kneza Domagoja i kod njega pronašla smotuljak s 50,6 grama heroina.

SPLIT - Dvije su se osobe utopile jučer na području splitske policijske uprave, jedna u rijeci Vrljici nedaleko Imotskog a druga u moru kod Starog Grada na Hvaru. Kako je priopćila jutros splitska policija, u 17.20 sati u moru kod Starog Grada na Hvaru smrtno stradao ronilac na čijem tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja, a policija je utvrdila da je riječ o 49-godišnjem Poljaku. Nešto kasnije jučer, oko 19.40 sati, u rijeci Vrljici u mjestu Runovići nedaleko Imotskog utopio se 56-godišnjak, priopćila je splitska policija.

ZAGREB - Više od 100.000 hrvatskih korisnika kredita vezanih uz švicarski franak sutra će doznati presudu zagrebačkog Trgovačkog suda u sporu protiv osam hrvatskih banaka koji je pokrenula udruga Potrošač. Sudac Radovan Dobronić objavit će nepravomoćnu presudu točno godinu dana od prvog ročišta u sporu protiv banaka koje je Potrošač tužio zbog valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

"švicarce".

ZAGREB - U zagrebačkoj Galeriji Karas večeras se otvara izložba "Suvremena kazališna i filmska scena", tradicionalna bienalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, koja predstavlja recentne radove 17 istaknutih kazališnih i filmskih primijenjenih autora - kostimografa, scenografa i oblikovatelja svjetla po izboru Umjetničkog savjeta Sekcije.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙