FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 25. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

U prigodi Dana državnosti RH, predsjednik Republike Ivo Josipović večeras je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu uručio državna odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama. Predsjednik je odličja uručio glavnom hrvatskom pregovaraču s Europskom unijom Vladimiru Drobnjaku, sutkinji Nini Vajić, ravnateljici Zagrebačkog kazališta mladih Dubravki Vrgoč, direktoru tvrtke "Šestan Busch" Alojziju Šestanu, sveučilišnom profesoru fizike Ivici Puljku, izvršnoj direktorici Centra za ženske studije Radi Borić te novinarki Hrvatskog radija Veri Tomašek. Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su solinskoj tvrtki AD Plastik d.d., Jadran-galenskom laboratoriju d.d., Motovun Film Festivalu, Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Hrvatskom paraolimpijskom odboru te Dramskom studiju slijepih i slabovidnih "Novi život". U ime nagrađenih, na najvišim državnim odličjima zahvalio je diplomat Vladimir Drobnjak.

ZAGREB

Povodom Dana državnosti održana je danas, drugi put u središtu Rijeke, "Povorka hrvatskog ponosa i slave", pod sloganom "Neka vide da nas ima". Organizatori manifestacije su Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije i Mreža katolika Rijeke. U povorci na trasi od Vukovarske ulice do Mosta hrvatskih branitelja bilo je nekoliko stotina sudionika. Na čelu kolone bile su hrvatske državne zastave, zastave pojedinačnih udruga Domovinskog rata i postrojbi Hrvatske vojske. Povorka je prošla gradom uz domoljubne pjesme te, sukladno dogovoru, nije bilo političkih govora ni poruka. Na Mostu hrvatskih branitelja upalili su svijeće, a nakon toga je u katedrali sv. Vida održana misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje. Povorka hrvatskog ponosa i slave je, kako navode organizatori, jedina takva manifestacija u Hrvatskoj.

ZAGREB

Hrvatski sabor sutra će raspravljati o konačnoj verziji zakona koji uređuje suradnju Sabora i Vlade u europskim poslovima i ovlasti Sabora u tim poslovima. O toj verziji zakona prošlog je tjedna postignut visok stupanj suglasnosti u saborskim radnim tijelima. Oporba je, naime, načelno zadovoljna rješenjima koja obvezuju premijera i Vladu da o EU pitanjima, poglavito sastancima Europskog vijeća, češće nego je prvotno bilo predviđeno komuniciraju sa Hrvatskim saborom i Odborom za europske poslove koji se osniva. Premijer će tako jednom godišnje morati izvjestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, dok će nakon svakog sastanka Vijeća u roku 15 dana pisano o tome izvijestiti Odbor za europske poslove. Vlada će pak uoči svakog sastanka Europskog vijeća Odboru pisano dostaviti dnevni red i druge prateće dokumente te, ako postoji, nacrt zaključka Vijeća. Premijer će po potrebi, na poziv predsjednika Sabora, na sjednici Sabora ili Odbora predstaviti stajališta Republike Hrvatske na sastanku Europskog vijeća ili podnijeti izvješće o održanim sastancima Vijeća. Predlagatelj spomenutog zakona saborski je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a zakon stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

ZAGREB

Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga humanitarnog razminiranja pozvala je danas sindikate i zaposlene u humanitarnom razminiranju da odustanu od štrajka, čiji je početak najavljen za sutra, ističući kako zahtjev sindikata za povećanjem prava u kolektivnom ugovoru nije realan niti odgovoran u vrijeme kad nedostaje novca za razminiranje. Najavljeni štrajk zaposlenih na poslovima razminiranja u organizaciji Novog sindikata (NS), Samostalnog sindikata Hrvatske (SSH) i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja (HSHR) smatraju neutemeljenim i suprotnim interesu i zaposlenih i poslodavaca, priopćeno je danas iz HUP-a. "Ultimativni zahtjev sindikata za povećanjem prava u kolektivnom ugovoru u ovo iznimno zahtjevno vrijeme krize i smanjenih budžeta za razminiranje ne smatraju ni realnim ni odgovornim zahtjevom socijalnog partnera" te pozivaju na konstruktivan i odgovoran socijalni dijalog kako bi se postigao najbolji mogući obostrano prihvatljiv dogovor oko uvjeta rada i radnih prava svih zaposlenih u sektoru. Naglašavaju zastupaju stav da se dosegnuta prava zaposlenih zadrže i dalje.

ZAGREB

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Gábor Iván potpisali su danas protokol o uspostavi zajedničke granične kontrole na jednom mjestu (One stop control) što će, kako je istaknuto, biti jednostavnije za putnike, a i smanjit će troškove kontrole. „Zajednička granična kontrola na jednom mjestu će biti velika pomoć putnicima, ali ne treba zaboraviti i smanjenje troškova i racionalizaciju. Ovo je nastavak dobre suradnje hrvatske i mađarske policije koje će raditi zajedno, razmjenjivati informacije i iskustva“, rekao je, kako je priopćeno iz MUP-a, ministar Ranko Ostojić. Mađarski veleposlanik Gábor Iván je rekao je da je njegovoj zemlji bilo potrebno dvije i pol godine da postane dio schengenskog prostora i da se nada da će Hrvatskoj trebati i manje, te je ponudio i stručnu pomoć. Dokument koji je potpisan danas u Ministarstvu unutarnjih poslova je Protokol o izmjenama i dopunama Protokola između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o provedbi Ugovora između Hrvatske i Mađarske o obavljanju granične kontrole u cestovnom, željezničkom i vodnom prometu.

ZAGREB

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i Francisco Verge Gracia iz tvrtke Eurocopter Espana potpisali su danas u Zagrebu ugovor o kupnji jednog višenamjenskog helikoptera. Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo unutarnjih poslova će nabaviti jedan helikopter marke Eurocopter EC-135. Njegova je vrijednost 50 milijuna kuna s PDV-om a novac je osiguran iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, priopćeno je iz MUP-a. Radi se o lakom višenamjenskom helikopteru koji će se koristiti prvenstveno za nadzor prometa i prijevoz osoba koje su nastradale u prometnim nesrećama, a koristit će se još i za nadzor granice, Gorsku službu spašavanja i ostale policijske poslove. Helikopterom će upravljati piloti Specijalne policije i Zrakoplovne jedinice Lučko, a u cijenu ugovora je uračunata i edukacija pilota i mehaničara.

ZAGREB

Hrvatska policija vježbom iz područja osiguranja i zaštite štićenih osoba, održanoj danas na Policijskoj akademiji, pokazala je spremnost za osiguranje visokih državnih dužnosnika na predstojećoj proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na vježbi je pokazana provjerava oružja i sigurnosni pregled vozila sa službenim psom za detekciju eksploziva, demonstrirana je vožnja štićene osobe u optimalnim uvjetima te je simuliran napad na štićenu osobu kada policija mora upotrijebiti oružje, priopćeno je iz MUP-a. "Riječ je o dijelu svakodnevne obuke policijskih službenika Ureda za posebne poslove sigurnosti i temelji se na situaciji u kojoj se može naći štićena osoba, a samim time i policija koja tada primjenjuje svoje zakonske ovlasti", objasnio je načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti Željko Renić. Napomenuo je kako je pred hrvatskom policijom za nekoliko dana vrlo složena zadaća u koju će biti uključeno više ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije.

VUKOVAR

Povjesničar Josip Jurčević, novinarka Karolina Vidović Krišto i odvjetnik Zvonimir Hodak najavili su danas da će podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića, za kazneno dijelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Kaznenu prijavu protiv Stanimirovića podnijet će u iduća dva tjedna u Županijskom državom odvjetnišvu (ŽDO) u Osijeku, rekli su na konferenciji za novinare u Vukovaru. Obrazlažući razloge odvjetnik Zvonimir Hodak kazao je kako je došlo vrijeme da oni koji su sudjelovali u ratnim zločinima tijekom Domovinskog rata, počnu i odgovarati za njih. Naveo je kako je u Domovinskom ratu silovano oko 3.000 žena, za što su do sada u Hrvatskoj, kako je kazao, osuđena tek dvojica počinitelja od kojih se jedan nalazi u Srbiji i nedustupan je. Prema Hodakovim riječima, u Hrvatskoj je, prema neslužbenim podatcima, abolirano oko 5.000 ratnih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku, i to prema Zakonu o općem oprostu, iako se, kazao je, ratni zločin ne može abolirati nigdje na svijetu. Prije konferencije za novinare prikazana je dokumentarna emisija Karoline Vidović Krišto "Slika Hrvatske-Vukovar", čije je prikazivanje organizirano u suradnji sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙