FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad cijena dionica na europskim burzama; optimizam ulagača splasnuo

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su oštro smanjeni, predvođeni dionicama banaka i osiguravatelja, jer je optimizam među ulagačima splasnuo nakon vala loših vijesti na potezu od Portugala i Grčke preko Egipta do Kine.

Londonski Ftse i frankfurtski DAX indeks pritom su potonuli 1,6 posto, na 6.202 odnosno 7.782 boda. Na sličnom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se za 1,5 posto, na 3.685 bodova.

Politička previranja u Portugalu koja bi mogla produbiti dužničku krizu u eurozoni, nemiri u Egiptu i usporavanje kineskog gospodarstva najveći su krivci za današnje loše raspoloženje na tržištima dionica.

Veći obujam trgovanja ipak se ne očekuje zbog skraćenog poslovanja američkih burzi pred sutrašnji državni praznik.

Najveći gubitnici zabilježeni su u sektoru banaka i osiguravatelja, uz prosječan pad cijena dionica od tri odnosno 1,5 posto.

U fokusu ulagača su portugalska tržišta, čiji je glavni burzovni indeks PSI20 pao za 5,4 posto nakon što je tamošnji premijer odbio ostavku ministra vanjskih poslova. Politička kriza bi time mogla dobiti na zamahu i naškoditi planovima vlade za izlazak iz krize.

Nervozu na tržištima potpirivala je moguća odgoda isplate nove tranše kredita Grčkoj, za do tri mjeseca. To je blago podiglo prinose na obveznice zemalja na periferiji eurozone.

Dionice rudarskih kompanije bile su pak pod pritiskom prodaja zbog eskalacije nemira i političkih previranja u Egiptu, a za splašnjavanje optimizma zaslužni su i kineski podaci o slabom rastu industrijskih aktivnosti.

Bilo je danas i rijetkih dobitnika, i to ponajprije u sektoru nafte. Tako su dionice tvrtke za naftne usluge Tenaris poskočile za 5,9 posto, a pridružila im se i kompanija čije je poslovanje fokusirano na Afriku Tullow Oil, s rastom cijene dionica od 2,6 posto, nakon povoljnih vijesti iz Kenije.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,3 posto, na 14.055 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙