FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Tavankutu jedina proslava ulaska Hrvatske u EU u Srbiji

Autor: slek
SUBOTICA, 1. srpnja 2013. (Hina) - Maleno mjesto na sjeveru Bačke, Tavankut, u kojemu živi najaktivnija zajednica vojvođanskih Hrvata, jedino je u Vojvodini i Srbiji koje je, u ponedjeljak navečer, proslavilo ulazak Hrvatske u EU.

Svečani prijam za mjesne i Hrvate subotičke regije organiziralo je Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo (HKPD) „Matija Gubec“, udruga čiji se rad temelji na očuvanju i njegovanju tradicije i imena bunjevačkih Hrvata.

„Željeli smo poručiti našim sunarodnjacima u matičnoj Hrvatskoj da se i mi iskreno radujemo njezinu ulasku u EU, i da smo pomno pratili taj proces. Također, ovom proslavom smo željeli ukazati kako držimo da je kulturna baština bunjevačkih Hrvata na sjeveru Vojvodine i te kako vrijedna pozornosti i da može stajati 'rame uz rame' s kulturom ostalih europskih naroda“, izjavio je u ovome povodu predsjednik HKPD-a Ladislav Suknović.

On je podsjetio na zaštitne simbole bunjevačkih Hrvata u Tavankutu – umjetnost izrade slika i predmeta od slame, bunjevačku nošnju i narodne plesove.

Svečanost na kojoj se okupilo stotinjak pripadnika ove zajednice subotičke regije otvorio je generalni konzul RH u Subotici Dragan Đurić riječima „Dobro došli u Europu“.

On je izrazio nadu da će sljedeća, 29. zvjezdica na zastavi Europske unije pripadati Srbiji.

Generalni konzul je potom na domjenku, na stolu prepunom mjesnih, bunjevačkih specijaliteta – „prisnaca“, „fanaka“, tavankutskih „trišanja“ i "jabuka“, prvi zasjekao svečarsku tortu s grbom i imenom EU.

Čestitku hrvatskom državnom vrhu na ulasku RH u zajednicu europskih država ranije su uputili Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

(Hina) xjsta ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙