FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kovačević: Ulazak RH u EU je i za Srbiju važan događaj

Autor: jsta
SUBOTICA, 1. srpnja 2013. (Hina) - Ulazak Hrvatske u EU potaknut će brže rješavanje otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske i pridonijeti usvajanju europskih standarda unutar Srbije, a mogao bi se i popraviti položaj Hrvata u toj zemlji, izjavili su u ponedjeljak sociolog Boško Kovačević i hrvatski publicist u Vojvodini Tomislav Žigmanov za program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

Boško Kovačević ustvrdio je da će pristup Hrvatske zajednici europskih država potaknuti "procese sanacije problema oko granica, odštete, potrage za nestalima, a to bi moglo dati dobar smjer za rješavanje problema u BiH“.

"I za Srbiju je ovo važan događaj jer više neće imati samo logističku podršku, već će se u zemlji početi brže prihvaćati europski standardi, ispod kojih se jednostavno više ne može ići. A više se neće tolerirati ni proizvoljnost i neobveznost koju prakticiraju nositelji političke vlasti u Srbiji raznim megalomanskim i nerealnim obećanjima", rekao je sociolog Kovačević, ocijenivši kako će sve to skupa ublažiti animozitet koji još postoji u međusobnim odnosima Srba i Hrvata.

"Dobar dio animoziteta između Hrvata i Srba su proizvodile političke elite. Sad će ta vrsta ekstremnog inzistiranja na dominaciji svojeg nacionalnog 'ja' biti potisnuta u drugi plan", jer je bit Europe upravo u suživotu s drugim, različitim, zaključio je Kovačević.

Tomislav Žigmanov istaknuo je kako se vojvođanski Hrvati nadaju da će im se pozicija u Srbiji poboljšati nakon što je njihova matična domovina postala članica EU.

"Vjerujemo da će Hrvatska sad osnažiti svoju poziciju glede zaštite manjinskih prava Hrvata u Vojvodini. Ova (hrvatska) zajednica se još suočava s razmjerno velikim brojem problema zbog administrativnih zapreka i manjka političke volje u Srbiji. Nadamo se da će se to ubuduće puno učinkovitije i brže rješavati kroz mehanizme EU koje će Hrvatska imati na raspolaganju iako, naravno, ne želimo da se to zloupotrebljava", kazao je Žigmanov.

Glede susreta predsjednika Srbije i Hrvatske, Žigmanov je ocijenio kako u tim kontaktima "nije bilo velike iskrenosti i želje za posjetom, ali je to vrlo pragmatično i politički korisno".

"Za nadati se je da će nastavak komunikacije biti u kontekstu rješavanja problema između dviju država i naroda, koji su veliki i opterećujući. Budu li se oni pozitivno rješavali, vjerojatno će smanjenje napetosti pridonijeti tome da se i Hrvati u Vojvodini osjećaju slobodnije i sigurnije i da smjelije traže ostvarenje svojih prava“, zaključio je Tomislav Žigmanov, koji je i član Međudržavnog povjerenstva Srbije i Hrvatske.

Vojvođanski mediji neutralno izvješćuju o ulasku Hrvatske u EU, baveći se uglavnom praktičnim pitanjima odlazaka u Hrvatsku, prometa i trgovinske razmjene sa susjednom državom.

(Hina) xjsta ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙