FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik vojvođanske vlade ponovno kritizira Srbiju

Autor: jsta
SUBOTICA, 25. lipnja 2013. (Hina) - Srbija glede ljudskih prava i prava na istinu danas više podsjeća na "orijentalnu despociju" nego na europsku državu, izjavio je u utorak za srbijansku agenciju Beta predsjednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, govoreći o napadima beogradskih stranka i tabloida na njegovu vladu.

On je rekao da se nastavlja medijska i politička hajka protiv pokrajinske vlade, ilustrirajući to nedavnim napisima o navodnom uhićenju u Hrvatskoj bivšega direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine Momčila Milovića s više od 500.000 eura u torbi.

Pajtić je rekao da je nedopustivo da se takve neistine dovode u vezu s članovima pokrajinske vlade i ocijenio da srbijanska policija ne pokazuje namjeru da opovrgne te tvrdnje koje naziva "brutalnim neistinama".

"Dijelovi policije su danas, kao i 1990-ih godina, u potpunosti u službi režima i vladajućih stranaka i koriste se svim metodama kako bi postigli svoje političke ciljeve kompromitacije pokrajinske vlade i gradske vlade u Beogradu", ocijenio je Pajtić, koji je i potpredsjednik Demokratske stranke (DS).

Optužio je "pojedince u srbijanskim sigurnosnim službama" da šire dezinformacije i objavljujući ih u tabloidima.

"Tako dolazimo u situaciju da nam hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova, koje je opovrglo ovu vijest, govori o tome što je istina u Srbiji, a što ne", kazao je Pajtić.

Istodobno, visoki dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović poručio je da će njegova stranka nastaviti s pokušajima rušenja vojvođanske vlade i raspisivanja izvanrednih izbora u Vojvodini.

On je agenciji Tanjug rekao da je „neophodno raspisati izvanredne pokrajinske izbore jer trenutačni odnos snaga u pokrajinskoj skupštini ne odražava stvarnu želju građana Vojvodine“ i poručio da će SNS uporno inzistirati na promjenama u Vojvodini.

Napetosti u odnosima državne i pokrajinske vlasti u Novome Sadu počele su kada je srbijansku vladu, od DS-a bivšega predsjednika Borisa Tadića, prije nepunih godinu preuzela koalicija predvođena SNS-om.

Za razliku od srbijanskog parlamenta, DS ipak nije izgubio vlast u Vojvodini gdje ima nadmoćnu većinu u pokrajinskom parlamentu, u odnosu na blok srbijanskih stranaka, koje su u oporbi.

Beogradske vlasti međutim različitim mjerama, akcijama i postupcima nastoje smijeniti pokrajinsku vlast kojoj je na čelu Bojan Pajtić.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙