FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je u ponedjeljak skorašnji sastanak u srpnju na temu Ljubljanske banke kojemu bi uz njega i hrvatsku ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić prisustvovali i financijski stručnjaci vlada Hrvtaske i Slovenije za pitanje Ljubljanske banke Zdravko Rogić i France Arhar. Sastanak bi se održao ili u Hrvatskoj ili u Sloveniji u srpnju odmah nakon svečanosti 30. lipnja na kojoj će obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Erjavec novinarima nakon što se u Luxembourgu na margini zasjedanja europskih šefova diplomacija susreo s Pusić. Dodao je da će cilj sastanka za koji se dogovorio s hrvatskom ministricom biti usklađivanje teksta pisma kojim će se njih dvoje obratiti Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu i kolegama ministrima iz država slijednica bivše SFRJ. Slovenija želi da se rješenje za Ljubljansku banku i njene štediše izvan Slovenije nađe u okviru memoranduma o Ljubljanskoj banci koji su potpisali hrvatski premijer Zoran Milanović i bivši slovenski premijer Janez Janša, te u okviru sukcesije bivše zajedničke države.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Sudeći po raspravi na Vijeću za vanjske poslove, čini se da će i Srbija i Kosovo dobiti datum, jedna za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, a druga za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije ključna tema bila je pitanje Srbije i Kosova, rekla je Pusić, odnosno mogućnosti da Srbija i Kosovo naprave "ključni korak" u napretku prema europskom članstvu. "Temeljem velikih koraka i napretka koje su i jedna i druga zemlja napravile u međusobnim odnosima i u reguliranju mnogih problema zaostalih iz prošlosti, obje zemlje tu su napravile velike korake. Odluka na ministarskoj razini bit će na Vijeću za opće poslove sutra, a odluka na razini Europskog vijeća, dakle šefova država ili vlada bit će u drugoj polovici tjedna, međutim, po raspravi na Vijeću za vanjske poslove sva je prilika da će i Srbija i Kosovo dobiti datum, odnosno da će Srbija dobiti datum za početak pregovora, a da će Kosovo početi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je hrvatska ministrica. Ministrica Pusić najavila je kako će fokus litvanskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici godine biti Istočno partnerstvo, zemlje s kojima na istoku graniči EU, Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Azerbajdžan, Armenija, "zemlje koje u različitim oblicima surađuju s EU-om".

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak u Beogradu kako bi za Srbiju bilo veoma razočaravajuće da Europska unija tek u prosincu ove godine ponovno razmatra pitanje dodjeljivanja datuma za pregovore Srbije o članstvu u EU, jer u Bruxellesu i Berlinu imaju različite poglede na tu odluku. "Europska unija je predložila formulaciju da datum održavanja prve konferencije vlade Srbije i EU bude najkasnije u prosincu, a s druge strane, u Bundestagu, postoje različiti prijedlozi dokumenata koji govore o tome da to bude siječanj (iduće godine). Ali, bilo bi razočaravajuće da u prosincu Europsko vijeće ponovo razmatra da li je Srbijaa ispunila uvjete ili nije", rekao je Dačić novinarima ispred veleposlanstva Mađarske u Beogradu, gdje se upisao u knjigu žalosti povodom smrti bivšeg mađarskog premijera Gyule Horna.

BEOGRAD - Hrvatski građani će od 1. srpnja, kad Hrvatska postane članicom Europske unije (EU), moći u Srbiju putovati samo s osobnom iskaznicom, potvrđeno je Hini iz više izvora. Tom odlukom, o kojoj je Zagreb obaviješten službenom notom 20. lipnja, Srbija je Hrvatsku dodala na popis članica EU čijim je državljanima ulazak u Srbiju omogućen uz osobnu iskaznicu. Državljani Srbije u Hrvatsku će i nakon 1. srpnja moći putovati samo s putovnicom. Načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović ocijenio je ranije da neće biti nikakvih drastičnih promjena pri prelasku granice s Hrvatskom nakon što 1. srpnja postane članica EU-a, te da će državljani Srbije putovati u Hrvatsku s putovnicom i bez dodatnih zahtjeva. Banović je podsjetio da Srbija i Hrvatska još iz 90-ih godina imaju sporazume o graničnim prijelazima i o malograničnom prometu.

SARAJEVO - Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hervegovine u ponedjeljak je prihvatio inicijativu za pokretanje procesa promjena ustava tog entiteta koje bi se temeljile na preporukama što ih je u svibnju prestavila stručna skupina koja je djelovala uz potporu američkog veleposlanstva u BiH. Federalni Zastupnički dom podupro je pokretanje postupka promjene ustava nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su sudjelovali i prestavnici županijskih i općinskih vlasti. Stručna skupina je pod pokroviteljstvom veleposlanstva SAD u svibnju predstavila 180 različitih preporuka za preustroj FBiH koje su uglavnom usmjerene na racionalizaciju postojećeg glomaznog administrativnog aparata i uvođenje mehanizama odlučivanja koji bi jamčili sva građanska ali i nacionalna prava. "Treba uraditi niz zahvata kako bi parlament kao jedino tijelo s izvornim izbornim legitimitetom postao središnje tijelo vlasti", izjavio je na sjednici Kasim Trnka, član radne skupine i profesor ustavnog prava. Prvi predsjednik FBiH Krešimir Zubak koji je također bio član radne skupine kazao je kako predložene promjene "jasnije definiraju Federaciju kao zajednicu ravnopravnih građana ali samim tim i jednakopravnih konstitutivnih naroda". Predstavnici gotovo svih politilkih stranaka zastupljenih u federalnom parlamentu u načelu su podržali promjene ustava no s različitih aspekata. Zastupnici HDZ 1990. i HDZ BiH Slavica Josipović i Marinko Čavara inzistirali su na tvrdnji da je FBiH sa sadašnjim ustrojem entitet u kojemu dominiraju Bošnjaci a prava Hrvata su dovedena u pitanje te su istaknuli kako se kroz ustavnu reformu to mora promijeniti.

MOSTAR - Više od 130.000 vjernika nazočilo je u Podmilačju kod Jajca svetim misama i pobožnostima u svetištu sv. Ivi, najpoznatijem hodočasničkom mjestu Hrvata katolika. Veliki broj vjernika među kojima su bile brojne hodočasničke skupine iz Hrvatske sudjelovale su u procesiji s čudotvornim kipom sv. Ive iz Podmilačja, križnome putu i svetoj misi koja je u ponedjeljak služena s posebnim molitvama upućenim ozdravljenju bolesnika. Predvodio ju je fra Stipo Alandžak, odgojitelj iz Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. On je pri tome pozvao vjernike da budu vjerni sljedbenici nauka sv. Ive u poniznosti prema Isusu i Bogu. Svetoj misi nazočio je glavni imam iz Jajca Zehrudin Hadžić. Po policijskim podacima u ponedjeljak je na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju bilo oko 60.000 hodočasnika, dok je dan ranije u nedjelju u molitvenome programu sudjelovalo oko 70.000 vjernika. Proslava sv. Ive održava se uz crkvu koju su tijekom rata srušili pripadnici JNA, a danas se obnavlja zahvaljujući potpori brojnih donatora uključujući i vladu Republike Hrvatske.

SUBOTICA - Bunjevačkim Hrvatima na sjeveru Vojvodine osporava se pravo na isticanje svoje nacionalne pripadnosti, a u tome prednjače subotički članovi Srpske napredne stranke (SNS), čiji se predsjednik Aleksandar Vučić javno zalaže za ispunjenje najvažnijih manjinskih prava Hrvata u Srbiji, ukazalo je vodstvo hrvatske manjine u Subotici u ponedjeljak, u otvorenom pismu javnosti čelnika najvažnijih hrvatskih institucija u Vojvodini. Povod za obraćanje medijima i gradskoj vlasti u Subotici bilo je neizglasavanje inicijative u gradskoj Skupštini da se istaknutom članu zajednice bunjevačkih Hrvata u Vojvodini Naci Zeliću, zbog njegove nacionalne pripadnosti, dodjeli zvanje „Počasni građanin“ Subotice. Predsjednik Bunjevačkog nacionalnog vijeća Branko Pokornić rekao je za skupštinskom govornicom da je nedopustivo da se u obrazloženju Odluke o dodjeli nađu termini poput "bunjevački Hrvati", čime se, kako je naveo, negira postojanje bunjevačke nacionalne zajednice. Bunjevačko nacionalno vijeće u Srbiji zastupa zajednicu Bunjevaca koji niječu pripadnost hrvatskom narodu. U Vojvodini, uglavnom na sjeveru Bačke, živi skupina od oko 16.000 Bunjevaca koji niječu svoju pripadnost hrvatskom narodu. Ostala, većina Bunjevaca, kojoj pripada i vodstvo vojvođanskih Hrvata, deklariraju se kao Hrvati bunjevačkoga roda, odnosno kao bunjevački Hrvati ili Hrvati-Bunjevci.

RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen je u ponedjeljak na sudu u Milanu na sedam godina zatvora u procesu Rubygate u kojem ga se tereti za zloporabu ovlasti i sudjelovanje u prostituciji s maloljetnicom, a ta bi odluka mogla utjecati na političku stabilnost Italije i puno je teža od očekivane presude. Tročlano sudsko vijeće u kojem su sve žene, je Cavaliereu također odredilo doživotnu zabranu vršenja bilo kakve javne dužnosti, zbog zloporabe ovlasti jer je sredio da policija oslobodi iz pritvora mladu Marokanku Karimu El Mahroug ili "Ruby kradljivicu srdaca" kada je bila pritvorena zbog krađe. Tužiteljstvo je ukupno tražilo šest godina zatvora za Berlusconija. Silvio Berlusconi (76) je bio u svojoj rezidenciji u Arcoreu blizu Milana u vrijeme izricanja presude i neće ići u zatvor jer su njegovi odvjetnici uložili priziv. Sve dok tu presudu ne potvrdi Vrhovni sud, ona nije pravomoćna, a do pravomoćne presude mogu proteći godine. "Ta presuda nema nikakve veze sa stvarnosti, suci su otišli dalje od onoga što je tražilo tužiteljstvo", reagirao je Niccolo Ghedini, jedan od Berlusconijevih odvjetnika koji je potvrdio brzo ulaganje priziva. Senator desnog centra Lucio Malan je rekao da se radi o "pravom atentatu na demokraciju" i ukazao na "neodgovornost sudaca koje podržavaju izdavačke i financijske snage, protiv kojih se treba jasno i glasno prosvjedovati". Presuda protiv Berlusconija dalje komplicira položaj premijera Enrica Lette čiju krhka lijevo-desnu koaliciju podržava Berlusconijeva stranka desnog centra Narod slobode (PDL).

HANOI - Zahtjev za dodjelu azila bivšem zaposleniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edwardu Snowdenu Ekvador će donijeti "u dogledno vrijeme" vodeći računa ponajprije o zaštiti ljudskih prava, ali i stajalištu Rusije i Sjedinjenih Država, rekao je ponedjeljak ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino. Rusija razmatra zahtjev Sjedinjenih Država za izručenjem Snowdena, javlja agencija Inerfax pozivajući se na obaviještene izvore, a prenosi AFP. Jedan je izvor nagovijestio da bi američki zahtjev mogao biti odbačen, a drugi da Snowden ne bi mogao biti ni uhićen niti izručen "sve dok ne prijeđe rusku granicu", čime je dao naslutiti da je Amerikanac u tranzitnoj zoni u zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi. Ekvadorska vlada u kontaktu je s Rusijom, a vodi računa i o američkom stajalištu u tom slučaju, rekao je Patino na konferenciji za novinare u Hanoju, prenosi agencija Reuters. "Razmotrit ćemo stajalište američke vlade i odlučiti u dogledno vrijeme u skladu s ustavom, zakonima, međunarodnom politikom i suverenošću", rekao je. Patino je stao u Snowdenovu obranu ocijenivši da je Amerikanac svojim postupkom "bacio svjetlo" na postupke Sjedinjenih Država. "Čovjeka koji pokuša baciti svjetlo i učiniti transparentnima činjenice koje se odnose na sve, progone oni koji bi trebali dati objašnjenja vladama i građanima", rekao je.

LONDON - Julian Assange, utemeljitelj organizacije WikiLeaks rekao je u ponedjeljak da je nekadašnji američki zaposlenik špijunske agencije Edward Snowden na sigurnome i da je dobra zdravlja nakon leta u Moskvu kojim je izbjegao američki progon. "Sadašnji status Snowdena i Harrison jest da su oboje zdravi i sigurni i da su u kontaktu s pravnim timom", rekao je Assange. Harrison je Sarah Harrison, WikiLeaksova predstavnica koja putuje zajedno sa Snowdenom. "Edward Snowden otputovao je iz Hong Konga 23. lipnja u Ekvador. Putovat će preko Rusije i drugih zemalja", rekao je Assange novinarima tijekom konferencijskog poziva iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu u kojem i on izbjegava uhićenje i izručenje.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je ocijenio da je turska policija, na udaru kritika iz cijelog svijeta zbog iznimno nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda posljednjih tjedana, ispisala "herojsku epopeju". "Turska policija ispisala je herojsku epopeju... naše policijske snage uspješno su položile ispit iz demokracije", izjavio je Erdogan u policijskoj školi u Ankari. U svom govoru ponovno je spomenuo neke zemlje Europske unije koje su osudile policijsku represiju u Turskoj, posebice Njemačku. "Naša policija našla se pod paljbom, a odgovorila je suzavcima i vodenim topovima. Ako (te zemlje) zavire u 'acquis communautaire' vidjet će da je to najprirodnije pravo policije... koja je reagirala suzdržano i hladne glave", dodao je Erdogan. U proturežimskim prosvjedima koji su buknuli 31. svibnja poginule su četiri osobe, troje prosvjednika i policajac, a 8.000 je ozlijeđenih. Prema procjeni policije, diljem Turske prosvjedovalo je 2,5 milijuna ljudi. Erdoganova vlada na čelu je Turske od 2002.

DUBAI - Katarski emir, šeik Hamas bih Khalifa al-Thani (61) obavijestio je članove vladajuće obitelji da je odlučio vlast prenijeti na sina, prestolonasljednika šeika Tamima bin Hamada al-Thanija, objavila je u ponedjeljak televizija Al Jazeera. Jedan dužnosnik rekao je za Reuters da će to biti službeno objavljeno u ponedjeljak navečer. Dvor je objavio da će u utorak biti nacionalni praznik. Državna agencija QNA u ponedjeljak je prenijela dvorsko priopćenje po kojem će se emir u 8 ujutro (7 po srednjoeuropskom vremenu) obratiti narodu.

PRETORIA - Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela (94), drugi je dan u kritičnom stanju u bolnici u Pretoriji, objavio je u ponedjeljak aktualni predsjednik JAR-a Jacob Zuma. Zuma je kazao da liječnici čine sve što je u njihovoj moći kako bi ikoni borbe protiv aparthejda bilo udobno, ali nije želio iznositi nikakve medicinske pojedinosti. Zuma je u ponedjeljak posjetio Mandelu u bolnici, ali ga nije zatekao budnog. "Svi mi u ovoj zemlji moramo prihvatiti da je Madiba sada star. I kako stari, tako mu zdravlje postaje lošije. Ono što mi možemo učiniti jest da molimo za njega", rekao je Zuma. Mandela je u bolnicu smješten početkom mjeseca zbog upale pluća.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙