FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 1. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Vodeći dnevni listovi i drugi mediji iz svih dijelova svijeta prenose u ponedjeljak vijest o ulasku Hrvatske u EU ocjenjujući to velikim korakom za zemlju koja je nedavno izašla iz rata, ali i upozoravajući da samo priključenje bloku europskih država neće riješiti gospodarske probleme, veliku nezaposlenost i javni dug. Hrvatska je službeno postala najnovija članica EU-a, obilježavajući završetak desetogodišnjeg procesa pristupanja te balkanske države koja je izašla iz ruševina građanskog rata, piše CNN na svojim internetskim stranicama. Britanski BBC navodi da je entuzijazam Hrvata, koji su ulazak u Uniju proslavili svečano na trgovima većih gradova, zasjenjen krizom eurozone i vlastitim gospodarskim problemima. Hrvatska je postala 28. članica EU-a, zaokružujući desetljeće pravosudnih i gospodarskih reformi kako bi prekinula sa svojom komunističkom i ratnom prošlošću, prenosi Bloomberg. Zemlja poznata po dugačkoj obali, otocima i lukama, priključuje se Uniji koja proživljava najdublju gospodarsku krizu, navodi ta agencija i dodaje kako bi se do 2020. u Hrvatsku trebalo sliti deset milijardi eura iz europskih fondova za modernizaciju željeznica i industrije te za podizanje životnog standarda na razinu "istočnih" članica Češke, Slovačke i Poljske. Wall Street Journal ističe da je ulazak Hrvatske u Uniju veliki korak, ali upozorava da je raspoloženje javnog mnijenja daleko od slavljeničkog. "Zemlja proživljava agoniju bolne recesije, nezaposlenost je veća od 20 posto, a članstvo u Uniji, koje se nekad smatralo sjajnom nagradom, danas se promatra kroz rastući skepticizam", piše ugledni list.

BEOGRAD

Nakon proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy započeo je u ponedjeljak službeni posjet Beogradu i u razgovoru s premijerom Ivicom Dačićem poručio da Srbija ima punu potporu Vijeća EU na putu ka članstvu u EU, ali da će tempo probližavanja Bruxellesu ovisiti o naporima, posvećenosti i napretku u primjeni bruxelleskog sporazuma i provođenju započetih reformi. Rompuy je prvi u nizu visokih europskih dužnosnika koji je doputovao u Srbiju nakon što je 28. lipnja Vijeće EU jednoglasno odlučilo da najkasnije do kraja siječnja iduće godine otvori pristupne pregovore sa Srbijom. Čestitajući vladi i građanima Srbije povijesni korak ka članstvu u EU, Rompuy je ocijenio da je taj trenutak ishod "hrabrih i dalekovidnih odluka" političara u Beogradu i Prištini, te da je "sporazum Beograda i Prištine odredio put konačnom pomirenju" i "stavio točku na sukobe u regiji".

VARŠAVA

Hrvatski ulazak u članstvo Europske unije 1. srpnja trijumf je pristaša daljnje europske integracije, a posebice je važan za regiju Balkana, izjavio je u ponedjeljak poljski predsjednik Bronislaw Komorowski za novinsku agenciju PAP. "Ovo je pobjeda zemalja koje su vjerovale da se proširenje... ne smije zaustaviti", rekao je Komorowski naglasivši da je ulazak Hrvatske u EU važan "posebice za regiju Balkana". Također je kazao da je Hrvatska "željevši pokazati svoju europski duh, poduprla otvaranje pregovaračkog procesa sa Srbijom".

BRUXELLES

Europska pučka stranka (EPP), najveća politička grupacija desnog centra na europskoj razini, u ponedjeljak je čestitala Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, rekavši da će to pridonijeti jačanju stabilnosti u regiji. "Nakon osam godina teških i složenih pregovora, Hrvatska je konačno postala 28. zemlja članica Europske unije. To je povijesni trenutak" ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu regiju, jer je Hrvatska prva zemlja zapadnog Balkana koja je ušla u EU, navode se u priopćenju EPP-a riječi predsjednika te grupacije Wilfrieda Martensa. Martens je, po priopćenju, izrazio iskrenu nadu da će i ostale zemlje iz regije u skoroj budućnosti pristupiti EU-u i transformirati zapadni Balkan "iz područja sukoba u područje mira i stabilnosti".

DEN HAAG

Nasljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju tzv. rezidualni mehanizam (MICT), koji će dovršiti zadaće ICTY-ja nakon okončanja njegova mandata krajem 2014. godine, započeo je u ponedjeljak s radom u Haagu. Podtajnica Ujedinjenih naroda za pravne poslove Patricia O’Brien na obilježavanju početka rada rezidualnog mehanizma u Haagu istaknula je da je ICTY osigurao da mnogi od najodgovornijih na najvišim razinama vlasti na području bivše Jugoslavije odgovaraju za teške zločine. ICTY je pokazao da "nitko nije iznad zakona iako za pravdu treba vremena", poručila je O'Brien. Rezidualni mehanizam vremenski će se preklopiti sa završetkom rada ICTY-ja. Dok bi ICTY trebao dovršiti sve prvostupanjske postupke do kraja svog mandata 31. prosinca 2014. već se sada zna da će u nadležnosti rezidualnog mehanizma biti vođenje žalbenih postupaka u nekoliko predmeta među kojima su "Karadžić", "Mladić", "Hadžić", "Prlić i drugi" i "Šešelj".

PODGORICA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović istaknuo je, u intervjuu crnogorskog agenciji MINA povodom ulaska Hrvatske u EU, da Crna Gora i druge države regije mogu računati na potporu Zagreba na putu ka Europskoj uniji (EU) jer je sigurnosni, politički i gospodarski interes Hrvatske da se cijeli prostor što skorije integrira u Uniju. Josipović je, u intervjuu koji u ponedjeljak prenose i ostali crnogorski mediji, kazao da Hrvatska svojim susjedima nudi političku i tehničku pomoć i potporu na njihovom putu prema EU, navodeći da je to i čvrsto opredjeljenje i politika vlade te zemlje. Govoreći o neriješenom statusu Prevlake, Josipović je poručio da Hrvatska neće koristiti svoj status članice EU kako bi na bilo koji način otežavala put svojim susjedima. "Naprotiv, ponavljam da je naša ponuda pomoći i podrške iskrena i bez fige u džepu. Svjesni smo da postoje otvorena pitanja između naših zemalja, ali smo čvrsto opredijeljeni da ih riješimo kroz dogovor i dijalog", poručio je Josipović.

VATIKAN

Papa Franjo, "duboko dirnut" nedavnim utapanjem sedmero afričkih imigranata, u idući će ponedjeljak posjetiti otočić Lampeusu nedaleko od Sicilije, što će biti njegovo prvo putovanje izvan Rima, priopćeno je u ponedjeljak iz Vatikana. Papa tamo namjerava "moliti za one koji su u moru izgubili život, posjetiti preživjele i izbjeglice i dati podršku stanovništvu otoka", na koji se svake godine iskrcavaju tisuće ilegalnih useljenika koji dolaze iz Afrike, stoji u priopćenju. Papa također želi "pozvati na odgovornost sve da se pobrinu za tu krajnje potrebitu braću i sestre", navodi se, uz napomenu da će posjet biti "najdiskretnijeg mogućeg oblika".

SARAJEVO

Sudionici prosvjeda koji se održavaju u Sarajevu u popodnevnim su satima blokirali promet u okolici sjedišta Vijeća ministara i parlamenta Bosne i Hercegovine. Prosvjednici, kojih ima do dvije tisuće, na taj su način dodatno izrazili nezadovoljstvo trenutačnim stanjem u državi, ali i činjenicom da im se nije pridružio onoliki broj ljudi koji su očekivali. Organizator prosvjeda, neformalna skupina građana "JMBG za sve", očekivao je i više od deset tisuća sudionika, no njihov poziv naišao je na razmjerno mali odaziv iako su tijekom dana u Sarajevo pristigli i autobusi s prosvjednicima iz drugih gradova. "Lopovi", "Otkaz" i "Revolucija" slogani su koje su uzvikivali okupljeni pred sjedištem državnih tijela vlasti BiH.

BRATISLAVA

Primanje Hrvatske u Europsku uniju bio je ispravan korak, rekao je u ponedjeljak slovački premijer Robert Fico novinarima u zrakoplovu vraćajući se sa svečanosti u Zagrebu. Fico je izrazio svoje iskrene čestitke Hrvatskoj koja je sada postala 28. članica EU-a. "Slovačko članstvo u toj instituciji je bilo vrlo uspješno, u svim pogledima, gospodarskom, društvenom i financijskom. Stoga vjerujem da će Hrvatska za nekoliko godina procijenjivati svoje članstvo u EU-u na isti način", rekao je slovački premijer. Fico je rekao da je Slovačka podržavala Hrvatsku od samog početaka njenog pristupnog procesa. "Mi smo bili prva zemlja koja je ratificirala pristupni ugovor između Hrvatske i EU-a. I, uostalom, Slovaci Hrvatsku smatraju svojom drugom domovinom. Oko 350.000 slovačkih turista posjetilo je tu zemlju 2012. i naši su odnosi izvrsni".

BEOGRAD

Ulasku Hrvatske u Europsku uniju (EU) i središnjoj svečanosti u Zagrebu srbijanski mediji u ponedjeljak su posvetili veliku pozornost i prostor u tisku, ali je samo list "Politika" na naslovnici najavio izvješće s Markova trga i Trga bana Jelačića. Najutjecajniji elektronički mediji imali su svoje izvjestitelje i reportere u Zagrebu, a u brojnim anketama s građanima u središtu hrvatske prijestolnice jedna od zajedničkih konstatacija je da ulazak Hrvatske u EU nije pratila očekivana euforija, već da ima i nezadovoljnika koji suzdržano prate ceremoniju pridruženja i s rezervom doživljavaju ulazak Hrvatske u Uniju. Pojedini srbijanski mediji ocijenili su da je izostanak njemačke kancelarke Angele Merkel na svečanosti "packa Zagrebu", navodeći njezinu izjavu da pred Hrvatskom stoji još puno posla, posebice u "pravnoj sigurnosti i borbi protiv korupcije".

"Večernje novosti" u naslovu su istaknule "Ostvareni hrvatski snovi", istaknuvši u tekstu i sudjelovanje srbijanskog izaslanstva te zajedničke ocjene o dosadašnjoj i budućoj suradnji Hrvatske i Srbije.

LJUBLJANA

Potrošači u Sloveniji od ponedjeljka mogu poreznoj upravi slati fotografije računa koji su im izdani i koje su platili i to putem MMS poruka na poseban broj koji je otvorila porezna uprava s ciljem da aktivira građane u suzbijanju sive ekonomije. Izdani račun potrebno je snimiti mobilnim telefonom i MMS poruku s fotografijom poslati na poseban telefonski broj porezne uprave 051 241 241. Slanje takvih poruka je besplatno. Primljene fotografije računa s podacima o poreznom obvezniku i obračunatom porezu će se arhivirati i koristiti u postupku kontrole poreznih prihoda, navela je u obavijesti za javnost slovenska porezna uprava (DURS). U DURS-u navode da su se na takav potez odlučili jer i među građanstvom raste svijest kako je potrebno promijeniti mentalitet i poreznu kulturu te uzimati svaki izdani račun, kako bi se suzbila siva ekonomija jer je i lani dodatnom kontrolom utvrđeno skoro 270 milijuna poreznih obveza koje prvotno nisu bile prijavljene.

LJUBLJANA

Slovenska premijerka Alenka Bratušek i dalje ima pravo nositi naziv magistrice znanosti nakon što je Fakultet političkih znanosti u Ljubljani, koji je utvrđivao je li njen magistarski rad iz 2006. godine plagijat, u ponedjeljak objavio da nema osnove da joj se oduzme postignuti znanstveni naziv zbog manjih grešaka prilikom citiranja izvora kojima se služila. Bratušek je diplomirala na Fakultetu za tehnologiju, a magistrirala 2006. na Fakultetu političkih znanosti, s radom o transformaciji protokolarne rezidencije Brdo kod Kranja "iz proračunskog korisnika u javnu ustanovu". Sumnje da se radi o plagijatu jer je Bratušek u radu koristila neke javne podatke i materijale, i to u vrijeme kad je radila u ministarstvu financija, u odjelu za proračun, te da nije citirala sve izvore kojima se služila, zadnjih su mjeseci u javnost iznosili mediji, posebno oni bliski oporbi.

SARAJEVO

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je donijela odluku o pokretanju inicijative za donošenje konačnog rješenja za provedbu projekta regionalnog povezivanja magistralnog plinovoda koji prolazi kroz BiH s onim u Hrvatskoj i to kod Slavonskog Broda. Odluka je upućena Vijeću ministara BiH radi donošenje konačnog stava i rješenja za provedbu ovog projekta. Spremnost za financijsku potporu tog projekta, za kojega u federalnoj vladi drže kako je strateškog značaja za oba entiteta u Bosni i Hercegovini, ranije je iskazala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Povezivanjem magistralnog plinovoda pravcem Sarajevo-Zenica-Slavonski Brod osiguralo bi se diverzificiranje izvora opskrbe prirodnim plinom s obzirom da BiH trenutačno taj energent dobiva samo od dobavljača iz Rusije.

SMETHWICK

Približno 200 vatrogasaca mobilizirano je u ponedjeljak u pokušaju svladavanja velikog požara u pogonu za reciklažu blizu Birminghama, u središnjem dijelu Engleske, uzrokovana lampionom nošenim vjetrom, objavili su spasioci. Deset vatrogasaca lakše je ozlijeđeno u borbi s vatrom koja je zahvatila 100.000 tona plastičnog materijala i papira. Oblak crnog dima diže se od približno 1800 metara iznad pogona. "Dva vatrogasca hospitalizirana su a osmorici je pružena pomoć na licu mjesta", rekao je glasnogovornik vatrogasaca koji su pozvani u nedjelju navečer u pogon, u industrijsku zonu Smethwick, zapadno od Birminghama.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙