FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 9. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

LOKVE/RIJEKA - Referendum u općini Lokve u Gorskom kotaru, na kojem su se danas mještani izjašnjavali o tome jesu li za gradnju ili protiv nje akumulacijskog jezera Križ potok, nije uspio jer je izašlo samo 37,8 posto mještana s popisa birača, doznaje se od referendumskog povjerenstva. Na referendum je izašlo 345 od 914 birača. Akumulacijsko jezero za potrebu opskrbe vodom Gorskog kotara planiraju graditi na području te općine Hrvatske vode. Odluku o provedbi referenduma donijelo je Općinsko vijeće nakon što je dio mještana snažno izražavao negodovanje provedbom projekta na dosadašnji način, koji, po tvrdnjama općinske uprave i nezadovoljnih građana, ne donosi koristi Lokvama.

SPLIT - Splitski HDZ danas se u priopćenju za javnost izjasnio zašto nije i zašto ubuduće neće podržati gay pride ocjenjujući da je ta parada izravno uperena protiv svake zdrave budućnosti društva. Ističe kako zrelom demokratskom društvu, a Split je dio takva društva, nisu potrebne parade kao način ostvarenja ljudskih prava te smatra da građanima nije rečena puna istina o traženjima i porukama subotnjeg gay pridea u tom gradu. "Parada, ove godine pažljivo biranim riječima, traži 'ista prava za homoseksualce kao i za sve druge građane', navodi splitski HDZ k kaže da ta izreka traži nešto sasvim drugo - "pravo na građanski brak, dobivanje, odgoj i podizanje djece, a to znači i obitelji". U priopćenju se uz ostalo ističe da nikad i nitko nije dovodio u pitanje da se homoseksualcima prizna pravo na odabir sadržaja i društvenog stila njihova spolnog prakticiranja i života (tzv. spolna orijentacija) i da ta prava nikada u Splitu nisu bila upitna i ugrožena.

SPLIT - Lezbijska grupa Kontra, Udruge Iskorak i Rišpet, osudili su danas izjave ministra uprave Arsena Bauka koji je tijekom Split pride-a, jučer, vezano uz zakonsku zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, rekao da "sama činjenica da taj zakon radi Ministarstvo uprave, a ne Ministarstvo socijalne politike nadležno za pitanja obitelji pokazuje dakle da Vlada u ovom trenutku neće to u potpunosti izjednačiti s obitelji." Izjava ministra uprave u kojoj se referira na istospolne obitelji kao "to", iskazujući ponovo stav Vlade da takvim obiteljima neće omogućiti zakonsku ravnopravnost je krajnje zabrinjavajuća i potvrđuje politiku Vlade koja je diskriminativna, priopćeno je danas iz tih udruga.

RIJEKA - Misu zahvalnicu u povodu 10. godišnjice boravka pape Ivana Pavla II. u Rijeci predvodio je danas u Bogoslovnom sjemeništu nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuvši u propovijedi da je obitelj goruća tema našeg društva, a da je tada papa pozvao na zaštitu i razvoj obitelji. Podsjećajući na papine poruke izrečene na misi na riječkoj Delti, kardinal Bozanić je naglasio da je Ivan Pavao II. govorio o značenju obitelji kao zajednici života temeljenoj na ženidbi muškarca i žene. Današnje društvo je dramatično rascjepkano i zato su ljudi nezadovoljni, a papa je isticao nužnost nade kao puta izlaska iz takvog stanja, naveo je Bozanić. Ocijenio je da se u današnjem hrvatskom društvu olako razmatraju kršćanske vrijednosti, a da ih ne vidimo tamo gdje bi njihova primjena bila najpotrebnija, kao što su zakoni, znanost, obrazovanje, kultura te gospodarstvo i politika.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙