FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belgijski operater Fluxys vjerojatno ulazi u TAP

Autor: gple
BRUXELLES, 28. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Belgijski operater plinovoda Fluxys vjerojatno će do kolovoza kupiti udio u Transjadranskom cjevovodu (TAP), kazao je u petak izvršni direktor TAP-a Kjetil Tungland.

"British Petroleum, SOCAR i Total imaju opcije za ulazak u vlasničku strukturu TAP-a a do kolovoza najvjerojatnije će im se pridružiti Fluxys", kazao je Tungland u telefonskom razgovoru za Reuters.

BP, SOCAR i Total također mogu realizirati opcije u idućih mjesec dana.

Aktualni su dioničari TAP-a prema podacima s njegove internetske stranice švicarski Axpo i norveški Statoil (po 42,5 posto) i njemački E.ON (15 posto).

Izvršni direktor Fluxysa Walter Peeraer ističe da je cilj "što prije" sklopiti tu transakciju. "Partnerstvo u TAP-u odlično bi se uklapalo u našu strategiju povezivanja tržišta radi sigurnije opskrbe i likvidnosti tržišta u Europi", kazao je Peeraer u elektronskoj poruci za Reuters.

Fluxys je vlasnik plinskih mreža u šest europskih zemalja a ovog su mjeseca najavili kupnju udjela u TAP-u bude li njegova trasa odabrana za dopremu plina u Europu.

Konzorcij Shah Deniz koji razvija plinska polja u Kaspijskom moru potvrdio je danas da je izabrao upravo TAP za posao dopreme.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙