FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija nezadovoljna preduvjetima za mirovnu konferenciju o Siriji

Autor: vkla
MOSKVA, 28. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusija silno želi organizirati mirovnu konferenciju za Siriju, ali ostale zemlje i strane kompliciraju stvari postavljanjem preduvjeta, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov, koji se sljedeći tjedan sastaje s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem kako bi razgovarali o planiranoj konferenciji, također je kazao da slanje pošiljki oružja pobunjenicima koji se bore protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, "proturječi konceptu konferencije".

Rusija, koja podupire Asada, šalje Damasku oružje i štiti ga od rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, u svibnju se dogovorila sa SAD-om da pomogne dolasku zaraćenih strana na mirovnu konferenciju. No, pregovori oko pripreme konferencije između Rusije, SAD-a i UN-a, održani ovaj tjedan u Ženevi, nisu urodili napretkom .

"Oporba, koja ima potporu Zapada i drugih zemalja u regiji, objavila je da ne dolazi na konferenciju sve dok režim ne kapitulira", pojasnio je Lavrov nakon razgovora s marokanskim ministrom vanjskih poslova. Lavrov podsjeća da zajednička rusko-američka inicijativa nije podrazumijevala nikakve preduvjete.

(Hina) xvk ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙