FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnici Rusije, SAD-a i UN-a 5. lipnja o Siriji

Autor: vmrs
MOSKVA, 30. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Ruski, američki i predstavnici Ujedinjenih naroda sastat će se idući tjedan i razgovarati o tome kako zaraćene sirijske strane dovesti na mirovnu konferenciju, prenijele su u četvrtak ruske agencije riječi jednog dužnosnika ministarstva vanjskih poslova.

"Razgovarat će o pripremama za međunarodnu konferenciju o Siriji", rekao je. Sastanak će se održati 5. lipnja u Ženevi, objavio je Interfax na temelju riječi jednog neimenovanog ruskog dužnosnika.

Po njegovim riječima, na sastanku će biti i američka državna podtajnica za politiku Wendy Sherman i UN-ov glavni tajnik za politiku Jeffrey Feltman. Državna novinska agencija RIA objavila je da će na sastanak doći zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry izjavili su 7. svibnja da će pokušati što prije na pregovore dovesti sirijsku vladu i predstavnike oporbe, kako bi se prekinuo sukob koji traje već 26 mjeseci, ali oni nisu odredili datum konferencije.

Lavrov optužuje oporbenu sirijsku nacionalnu koaliciju da potkopava mirovne napore jer je u srijedu objavila kako će na toj konferenciji sudjelovati samo ako se odredi krajnji rok za dogovor kojim bi se sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada natjeralo na povlačenje.

O ženevskom sastanaku 5. lipnja Lavrov i Kerry dogovorili su se početkom ovoga tjedna, na razgovoru s UN-ovim predstavnicima u Parizu, kaže taj ruski dužnosnik, ali zasad nisu poznate druge pojedinosti.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙