FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dmus
ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIM - Talijanska policija otkrila je cijeli niz etrurskih urni i drugoga blaga, među ostalim i brončano oružje, što je sve bilo otkriveno tijekom građevinskih radova i ilegalno prodano. Dužnosnici tu otkriće opisuju kao jedno od najvažnijih kad je u pitanju etrurska umjetnost, jer su iz grobnog kompleksa na području današnje Perugie izvađene 23 urne koje su pripadale aristokratskoj obitelji Cacni. Etruščani su tajanstveni narod iz središnje Italije koji je završio asimiliran u Rimsko carstvo. Ostavili su malen broj pisanih dokumenata i većina spoznaja o njima potječe iz njihovih pogrebnih običaja i bogate pogrebne umjetnosti. Veći dio zbirke koji je policija pronašla potječe iz tzv. Helenističkog razdoblja između trećeg i drugog stoljeća prije Krista, kad je etrurska civilizacija već bila u padu, a obitelji poput Cacnija već su bile pod rimskom vlašću i utjecajem.

ZAGREB - DNK baca svjetlo na prošlost i pokazuje nam stvari koje nam fosili ne mogu pokazati, ali dokle u prošlost to može ići, pitali su se znanstvenici, a National Geographic prenio je tekst o tome. Neki od najstarijih sekvenca DNK potječu od okamina mastodonta i polarnog medvjeda starih pedeset i stotinu i deset tisuća godina. Ali nova studija objavljena u srijedu u online izdanju časopisa Nature pokazala je najnovija postignuća u dobivanju još starijih sekvenca DNK, tj. utvrđivanja točnog slijeda nukleotida unutar molekule DNK čime se dolazi do nasljedne informacije organizma. Uzorci s kosti konjske noge stare više od sedamsto tisuća godina izvor su dosad najstarijega potpunoga genoma. "Znali smo da je moguće sekvencioniranje drevnih genoma, starih i sedamdeset ili osamdeset tisuća godina", rekao je Ludovic Orlando, evolucijski genetičar u danskome prirodoslovnom muzeju pri sveučilištu u Kopenhagenu. "Zato smo rekli: zašto ne pokušati ići i dalje u prošlost?" Genom pleistocenskoga konja koji su Orlando i kolege analizirali pomogao im je da otkriju kako se predak loze Equus - grupe iz koje su potekli današnji konj, zebra i magarac, pojavio prije 4 do 4,5 milijuna godina, što je oko dva miljuna godina ranije nego što se prije mislilo. Taj genom drevnoga konja omogućio im je još nešto: odredili su evolucijski odnos između modernog domaćeg konja i ugroženog konja Przewalskoga. Taj konj iz mongolske stepe posljednja je živa pasmina divljega konja.

NEW YORK - Tisuće štovatelja američkog glumca Jamesa Gandolfinija okupile su se u četvrtak u Crkvi svetog Ivana na Manhattanu na posljednjem oproštaju od slavnog "Tonyja Soprana", pridruživši se desecima Gandolfinijevih prijatelja i članova obitelji. Crkvu, u kojoj su bila postavljena sjedala za 1500 ljudi, preplavile su stotine Gandolfinijevih fanova, tražeći slobodna mjesta pošto su pozvani gosti zauzeli svoja, piše New York Post. Od Gandolfinija su se govorima oprostili župnik James Kowalski i tvorac serije "Obitelj Soprano" David Chase. Na ispraćaju su bili Gandolfinijevi kolege iz serije, Edie Falco, Lorraine Bracco, Tony Sirico, Dominic Chianese, Joe Pantoliano, Aida Torturro i Julianna Marguiles. Od ostalih zvijezda primijećeni su Alec Baldwin i Steve Buscemi. Na pogrebu je bio i Chris Christie, guverener New Jerseyja, savezne države u kojoj je smještena radnja Sopranosa i u kojoj je Gandolfini odrastao. James Gandolfini (51) umro je od srčanog udara 19. lipnja na odmoru u Rimu.

WASHINGTON - Turska srednjoškolka Elif Bilgrin, zaljubljenica u znanost, došla je na nevjerojatnu ideju da od kore banane pokuša napraviti plastiku i nakon dužeg vremena uspjela u svojem naumu, što je pothvat kojem je priznanje odao i poznati američki znanstveni časopis. Elif Bilgrin, 16-godišnja učenica iz Istanbula, otkrila je nakon dvogodišnjeg ispitivanja način pretvaranja celuloze iz kore banane u plastiku koja bi mogla služiti za izolaciju kablova. Danas se plastika većinom proizvodi od nafte, ali i od celuloze sadržane u nekim prehrambenim otpacima poput kore manga. Elif, kojoj je uzor nobelovka Marie Curie, tvrdi ponosno da je "znanost njezin poziv". Časopis Scientific American odao joj je u četvrtak priznanje i objavio razgovor s njom, u kojem je kazala da bi "njezin projekt mogao biti rješenje za rastući problem zagađenja uzrokovana plastikom petrokemijskog podrijetla". Taj časopis za popularizaciju znanosti odobrio joj je stipendiju od 50.000 dolara i mogućnost sudjelovanja na natjecanju mladih znanstvenika koje u rujnu organizira Google.

SEATTLE - Samo zato što i jedni i drugi predstavljaju američki ponos, ne znači da bi vatrometi i američki (bjeloglavi) orlovi trebali dijeliti isto nebo. Plutajuća platforma za veliki vatromet u povodu 4. srpnja u predgrađu Seattlea bit će premještena s uobičajene lokacije kako se par mladunaca orlova koji imaju gnijezdo na jednom drvetu na obali jezera Washington ne bi prestrašio, rekli su sponzori događaja. Dva orlića, još premlada za letenje, mogla bi se jako prestrašiti vatrometa i iskočiti iz gnijezda te pasti na tlo pa je stoga učinjeno sve kako bi se to izbjeglo. Goluždravi nacionalni simboli, potpuno nesvjesni da kompliciraju proslavu Dana neovisnosti SAD-a u gradu Kirklandu, istočno od Seattlea, trenutačno provode dane u gnijezdu na stablu visoke sjevernoameričke jelke duglazije u parku Heritage.

BUDIMPEŠTA - Sud u Mađarskoj osudio je beskućnika na 11 godina zatvora zbog krađe 600 forinti i pokrivača vrijednog 2.000 forinti (7 eura) od drugog beskućnika, odnosno beskućnice, izvijestio je u petak dnevni list Magyar Nemzet. Sud je iznimno strogu kaznu izrekao zbog toga jer je beskućniku poznatom kao H. Bela ovo treće kazneno djelo, a sadašnji zakon predviđa rigorozne kazne zbog ponavljanja kaznenog dijela nakon dviju osuda. Obrana je najavila žalbu i preispitivanje ustavnosti sadašnjeg zakona o trima kaznenim djelima, tvrdeći da je njihov branjenik prema postojećem zakonu dobio "nečovječnu" kaznu. Sutkinja Gabriella Zumbok je kazala da u ovom slučaju vrijednost ukradene imovine nije bio odlučujući čimbenik u određivanju visine kazne, već činjenica da je svako kazneno djelo H. Bele bilo upereno protiv žena. Beskućnik je priznao krađu, ali niječe da ju je izveo na nasilan način.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙