FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru nakon Draghijevih izjava

Autor: gple
LONDON, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu spustio na najnižu razinu prema dolaru u tri tjedna na međunarodnim tržištima valuta nakon što je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi istaknuo rizike po gospodarski rast u eurozoni i najavio nastavak blage monetarne politike u regiji.

Euro je oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 1,3046 dolara.

Dolar je pak dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna prema košarici valuta, od 82,909 bodova, poduprt uglavnom tastom vrijedosti prema jedinstvenoj europskoj valuti. Prema jenu oslabio je 0,4 posto, na 97,44 jena.

U fokusu tržišta bio je ECB nakon što je bančin predsjednik Mario Draghi danas izjavio da će gospodarski oporavak u eurozoni biti postupan ali krhak, što je u skladu s njegovom jučerašnjom izjavom da banka nije ni blizu odustajanju od blage monetarne politike.

"Ako ih usporedite s najavljenom promjenom Fedove politike, zaključit ćete da Draghijeve riječi zapravo poručuju da će monetarna politika u eurozoni uskoro pritiskati euro, umjesto da ga podupire", konstatirala je Camilla Sutton iz ScotiaBanka.

Euro je tokom dana tek nakratko ojačao prema dolaru nakon što su konačni podaci američkog ministarstva trgovine pokazali da je najveće svjetsko gospodarstvo u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo 1,8 a ne 2,4 posto kao što je dosada prognozirano, zbog umjerene osobne potrošnje i pada izvoza.

Potom je ponovo oslabio jer je pozornost analitičara privukao i nagli rast kamata na kratkoročne međubankovne pozajmice u eurima u posljednje vrijeme, tradicionalni glavni pokazatelj neosiguranog međubankovnog kreditiranja. Tako je euribor na tromjesečne pozajmice poskočio s 0,198 posto koliko je iznosio 21. svibnja na jučerašnjih 0,225 posto.

Skok kamata mogao bi prisiliti ECB da ublaži monetarnu politiku, što bi pak moglo dodatno pritisnuti euro, upozoravaju.

"Američko gospodarstvo i dalje je u boljem stanju nego ono europsko, koje je i dalje jako slabo i trenutno se ne može nositi s višim kamatama na kratkoročne pozjamice. Stoga će razlike u kamatama i dalje pritiskati tečaj eura prema dolaru", upozorava Paul Robson iz RBS-a.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙