FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru; američka valuta ne gubi privlačnost

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 21. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru i time se osjetno udaljio od ovih dana dosegnute najviše razine u četiri mjeseca, pogođen novim vijestima o političkim previranjima u Grčkoj.

U takvim okolnostima euro je oslabio 0,4 posto prema dolaru, na 1,3162 dolara. Time je osjetno zaronio ispod najviše razine u četiri mjeseca od oko 1,3418 dolara, na koju se popeo u srijedu.

Na sličnom dobitku, od 0,3 posto, dolar je bio i prema jenu, te se njime trgovalo po 97,55 jena. Drži se tako i dalje nedaleko 98,29 jena, koliko je dosegnuo dan ranije.

Euru uteg predstavljaju razlike u ključnim kamatnim stopama koje se pomiču u korist američke valute. Dodatno probleme eurozone otežava i rast prinosa na obveznice zemalja u perifernom južnom dijelu Europe, s obzirom na rasprodaju na globalnim tržištima obveznica.

Ulagače na oprezu drže i obnovljena politička previranja u Grčkoj a dodatno pogoršanje situacije moglo bi potaknuti daljnje slabljenje jedinstvene valute.

Dolar je u srijedu poskočio dok su obveznice i dionice pale, nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke kazao da se stanje u američkom gospodarstvu u dovoljnoj mjeri poboljšava, omogućavajući im da polagano počnu smanjivati svoj program poticaja.

"Vidim nastavak trenda jačanja dolara. Serija boljih makrogospodarskih podataka iz SAD-a i vjerojatno smanjivanje monetarnih poticaja prema kraju godine podupirat će takav trend", kazao je Neil Jones, čelnik trgovina hedge fondova pri banci Mizuho Corporate Bank.

Analitičari kažu kako očekivanja smanjenih monetarnih poticaja u SAD-u zbunjuju ulagače koji razmišljaju kuda sada usmjeriti svoja ulaganja, a takva situacija će vjerojatno također ići na ruku dolaru, napominju.

"Tržišni sudionici vjerojatno će kapital skloniti u američku valutu, dok ne bude nešto jasnije u kojem smjeru se razvija situacija u svijetu. Dolaru to koristi, a moj dojam je da će se takva situacija nastaviti", kazao je Jones.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙