FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

VERONA - Vlasti Verone planiraju ubirati po dva eura za ulazak u dvorište kuće obitelji Capello, koja je po njihovu kazivanju nadahnula Williama Shakespearea za kuću Capuletijevih iz tragedije "Romeo i Julija". Kuću nazivaju "Julijin dom", a najvažniji njen detalj je balkon pod kojim je gorljivi Romeo Juliji priznao ljubav. Mašta veronskih gradskih otaca tu ne staje - iznad gornjeg kata Julijina doma žele sazidati sobu u kojoj mladenci mogu provesti prvu bračnu noć, a to će ih zadovoljstvo stajati pet tisuća eura. Turistički djelatnici Verone nadaju se da će se o tim planovima dogovoriti s vlasnicima kuće, napominjući kako je dogovor interes cijeloga grada, u svijetu poznatog upravo po tragičnim ljubavnicima, Romeu i Juliji.

PRAG - Zanimljivu novost u ove iznimno vruće dane uvele su gradske vlasti češkog Brna, postavivši na jednu od tramvajskih linija "pivski tramvaj". U tramvaj je ugrađen bar sa šankom i slavinama iz kojih se putnici mogu napojiti trima vrstama piva. Uz svako sjedalo montiran je držač gdje mogu staviti kriglu, da je ne moraju cijelo vrijeme držati u ruci. Pivski tramvaj puni se sa 120 litara pjenušavog napitka, ali već se raspravlja je li to dovoljno pa se čuju prijedlozi za povećanje kapaciteta. Uz pivo, u tramvaju se nude domaće kobasice s prilozima. Gradske vlasti pivski tramvaj zasad drže na tromjesečnoj probi. Vjeruje se da će ga u početku koristiti uglavnom turisti, jer vožnja uz pivo košta više nego običnim tramvajem. No, tko zna, budu li gradski oci zadovoljni možda pivski tramvaj postane uobičajen način prijevoza na ulicama drugog najvećeg češkog grada.

WASHINGTON - Građani Kenije, rodne zemlje oca američkoga predsjednika Baracka Obame, gnjevni su na njega jer će ih tijekom predstojeće turneje po Africi - preskočiti. Na konferenciji za novinare održanoj u petak objavljeno je kako je predsjednik Obama duboko osobno i obiteljski povezan s Kenijom no da "nije najbolji trenutak za njegov posjet toj zemlji". Nanamjerno izuzeće Kenije s popisa afričke turneje velikim djelom utječe i činjenica da kenijskog predsjednika Uhurua Kanyattu očekuje suđenje pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) zbog optužbi o postizbornom nasilju 2007., piše američki dvomjesečnik Foreign Policy. "Doći će trenutak kada će Obama trebati Keniju. Mora biti svjestan činjenice da smo mi živjeli i postojali i onda kada on nije bio američki predsjednik", rekao je Kenijac koji je želio ostati anoniman. Obamina turneja koja počinje 27. lipnja i predstavlja njegov drugi predsjednički posjet crnome kontinentu, ovaj će put uključiti Senegal, Južnoafričku Republiku i geopolitički manje važnog susjeda Kenije, Tanzaniju.

RIJAD - Saudijska Arabija je promijenila dane vikenda te on od sada obuhvaća petak i subotu umjesto četvrtka i petka, kako bi bolje prilagodila svoje gospodarstvo drugim zemljama svijeta. Kraljevstvo se tako pridružuje ostalim naftnim monarhijama Zaljeva koje su posljednjih godina pomaknule vikende u svojim zemljama kako bi se približile ritmu većine zemalja, gdje su subota i nedjelja neradni dani i ograničile utjecaj razlike na njihovo gospodarstvo i financijska tržišta. Promjena će stupiti na snagu u subotu 29. lipnja u javnim i financijskim ustanovama, središnjoj banci i ryadskoj burzi, prema kraljevskom dekretu koji prenosi službena agencija Spa. Burza Rijada, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana tjedno, ali su se samo tri do sada poklapala s radom glavnih financijskih svjetskih burzi. U travnju je savjetodavno vijeće kraljevstva pristalo razmotriti preporuku o promjeni dana vikenda, iako su neki vjerski dužnosnici tada izrazili neslaganje s tom promjenom.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙