FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opasno onečišćenje zraka u Singapuru

Autor: vrad
SINGAPUR, 21. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Onečišćenje u Singapuru koje je posljedica krčenja šuma u susjednoj Indoneziji dosegnulo je u petak "opasnu" razinu, nagnavši Džakartu da posegne za krajnjom mjerom, izazivanjem umjetne kiše.

Pokazatelj onečišćenja u Singapuru premašio je 400, što je povijesni rekord koji može biti "opasan za bolesnike i starije osobe", istaknula je vladina agencija za kvalitetu zraka.

Pokazatelji viši od 300 smatraju se opasnima za zdravlje 5,3 milijuna stanovnika tog grada-države, gdje se vrhovi staklenih i čeličnih nebodera ne vide od dima neugodna vonja.

Svake godine u isto vrijeme otočić Singapur se guši zbog gusta dima koji dolazi sa susjednog indonezijskog otoka Sumatre, gdje se još raširen uzgoj kultura na garištu. No problem je ovaj put dosegnuo rekordne razmjere, potaknuvši verbalni rat Indonezije i Singapura.

Singapurski ministar okoliša Vivian Balakrishnan doputovao je u petak u Indoneziju pošto ju je dan ranije pozvao da "odlučno i žurno" djeluje.

Pred takvim teškoćama, indonezijske vlasti su odlučile posegnuti za originalnim metodama kao što je izazivanje umjetne kiše.

Dva helikoptera poletjela su petak ujutro kako bi zasipali oblake ponad Riaua, rekao je glasnogovornik Nacionalne agencije za katastrofe Sutopo Purwo Nugroho.

Postupak se sastoji u ubacivanju u oblake velikih količina kemikalija koje potiču formiranje ledenih kristala što ubrzavaju pojavu pljuskova.

Oblak dima zahvatio je i susjednu Maleziju. Stotine škola morale su se zatvoriti a prijestolnica Kualu Lumpur je potonula u gust smog, premda indeks onečišćenja nije dosegnuo zabrinjavajuću razinu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙