FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak će boraviti u službenom posjetu Beogradu. Šefica hrvatske diplomacije sastat će se u srbijanskom glavnom gradu s predsjednikom države Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom obrane Aleksandrom Vučićem, potpredsjednicom vlade za europske integracije Suzanom Grubješić i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem. Vesna Pusić i njezin kolega Ivan Mrkić su tijekom njegova službena posjeta Zagrebu dogovorili uspostavu zajedničkog mješovitog povjerenstva koje će se baviti rješavanjem otvorenih pitanja između dviju država i najavili su redovite ministarske sastanke svakih šest meseci.

ZAGREB - Američki State Department u srijedu je u svojemu godišnjem izvješću o trgovini ljudima u svijetu preporučio Hrvatskoj jačanje napora na identifikaciji žrtava trgovine ljudima, izricanje kazni organizatorima trgovine ljudima u skladu sa zločinom koji su počinili te jačanje prevencije. U izvješću za 2013., u kojemu State Department rangira 188 zemalja po tome kako su djelovale na području borbe protiv trgovine ljudima i drugih oblika eksploatacije, postoje četiri kategorije, a Hrvatska je svrstana u "skupinu 2" među zemlje čije "vlade ne ispunjavaju u potpunosti standarde.., ali ulažu znatne napore da ih dostignu". "Skupina 1" su najbolje rangirane zemlje, a "skupina 4" najlošije. State Department ocjenjuje da "hrvatska vlada ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za uklanjanje trgovine ljudima, ali ulaže znatne napore u to". Američko izvješće smjestilo je Rusiju i Kinu u istu kategoriju sa Sjevernom Korejom i Iranom, i to na najnižu razinu.

MOSTAR - Zapovjednik NATO-ova stožera u Sarajevu, američki general Walter Lord, ocijenio je u četvrtak, u intervju za banjalučke "Nezavisne novine", frustrirajućim neiskrenost bosanskohercegovačkih političara koji svojim potezima oko neknjiženja vojne imovine opstruiraju akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO-u dodavši da je ulazak ove zemlje u NATO važnije dužnosnicima alijanse nego političarima u BiH. General Ward, koji predaje dužnost kolegi, američkom generalu Mearlu Hartu, rekao je da tijekom njegove jednogodišnje misije nije napravljen nikakav politički pomak u BiH prema članstvu u NATO-u, a jedini uvjet za aktiviranje MAP-a je bilo knjiženje nepokretne vojne imovine na državu. "Nekoliko puta u ovih godinu dana lideri su izjavljivali da će ubrzati rješavanje tog pitanja. Nažalost, kasnije bi to opovrgnuli i vezali neke druge uvjete za rješavanje ovog uvjeta, kao što je međuentitetska crta", rekao je general Lord.

SINGAPUR - Singapur se u četvrtak guši u smogu te bilježi rekordno zagađenje, što je posljedica paljenja šuma na indonezijskom otoku Sumatri. U četvrtak u 13,00 sati po lokalnom vremenu index zagađenja dosegnuo je 371 čime je potukao sve ranije rekorde. Index iznad 200 smatra se "vrlo nezdravim" a iznad 300 "opasnim". Svake godine u ovo doba Singapur se suočava s onešišćenjem zbog paljenja šuma na Sumatri s ciljem da se raskrči tlo da bi se mogle saditi plantaže palmi za proizvodnju ulja. To je kronični problem od lipnja do rujna, ali je ove sezone dosegnuo rekordne razine. Premijer Lee Hsieng Loong zatražio je od građana Singapura da "ostanu unutra koliko god je to moguće te da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom".

DEHRADUN - Indija je mobilizirala vojsku kako bi pritekla u pomoć žrtvama poplava izazvanima monsunima na sjeveru zemlje gdje je stradalo možda čak i tisuću osoba, a nevrijeme je odnosilo kuće, mostove i ceste, izolirajući još više himalajske pokrajine kojima je ionako otežan pristup. Kiše, koje su bile 4 do 5 puta obilnije nego je uobičajeno, uzrokovale su smrt najmanje 138 osoba u Uttarakhandu i dvije susjedne države, kažu službeni podaci. No, lokalne vlasti strahuju da bi moglo biti i više od tisuću žrtava. "Ima tijela posvuda i procjenjujemo da je smrtno stradalo više od 1.000 osoba", izjavio je Ganesh Godiyal, predsjednik zaklade koja okuplja nekoliko svetišta u gradovima Kedarnath i Badrinath. Indijska parlamentarka Shaila Rani Rawsat čak je spominjala i dvije tisuće poginulih, te kazala da je "područje potpuno razoreno, ništa nije ostalo".

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙