FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zmajlović: struka nije za osnivanje Nacionalne parkovne agencije

Autor: tdel
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas novinarima da bi mu iskreno bilo žao ukoliko Mirela Holy istupi iz SDP-a ako ne prođu njezini amandmani na Zakon o zaštiti prirode, ali da hrvatski i međunarodni stručnjaci preporučaju unapređenje sustava upravljanja zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a ne osnivanje Nacionalne parkovne agencije.

"Meni bi iskreno bilo zaista žao da Mirela Holy izađe iz SDP-a, prvenstveno zato jer za to ne postoje razlozi", rekao je Zmajlović novinarima u Hrvatskom saboru. On drži da se u Planu 21 od ničega nije odustalo.

"U Planu 21 nije se govorilo o sredstvima, govorilo se o cilju, a to je da ćemo unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode", istaknuo je. Za ostvarenje toga cilja postoji više rješenja - jedno je osnivanje Nacionalne parkovne agencije, a drugo unapređenje postojećeg sustava.

Napomenuo je da su hrvatska struka i međunarodni stručnjaci s tog područja preporučili unapređenje sustava te da je i on osobno za to kako bi u što kraćem roku, sa što manje novca i što efikasnije, ostvarili cilj iz Plana 21.

"Što se tiče Mirele, spreman sam je javno pozvati na radni ručak gdje ću joj iznijeti argumente zašto bismo išli u tom smjeru. Vjerujem da će, ako bude spremna poslušati argumente, biti spremna i promijeniti svoje mišljenje, jer mi se slažemo oko ciljeva, a to je unapređenje sustava upravljanja prakovima prirode i nacionalnim parkovima", rekao je Zmajlović.

Nije se složio s mišljenjem Mirele Holy kako nema utemeljenog argumenta da se ne ide s osnivanjem Nacionalne parkovne agencije, te da će SDP izgubiti na vjerodostojnosti.

"Ne slažem se s time, mislim da nije saslušala sve argumente. Radi se o prevelikom riziku da demontiramo postojeći sustav upravljanja parkovima prirode i nacionalnim parkovima samo zato da bismo osnovali još jednu agenciju", naglasio je Zmajlović.

Smatra kako se u kratkom roku, s unapređenjem postojećeg sustava, može poraditi na tome da se novac namjenski troši i da se strateško planiranje vezano uz zaštićena područja koordinirano provodi.

Na upit znači li to da do glasovanja u petak nema šansi da se prihvate amandmani zastupnice Holy, Zmajlović je odgovorio kako se radi o amandmanima o kojima će raspravljati Vlada i donijeti svoje stajalište.

"Kao resorni ministar imam odgovornost, ne samo za svoj osobni imidž u javnosti, nego i za cijeli resor. To je nacionalno bogatstvo i s time ne želim ulaziti u nikakve rizike, ako imamo procjenu struke da to predstavlja rizik i da u kratkom razdoblju takav projekt neće polučiti rezultate", kazao je Zmajlović.

Upitan što će biti ako premijer Zoran Milanović "lupi šakom o stol" i kaže da prihvaća amandmane, odgovorio je kako to nije premijerov stil rada. Smatra da se te stvari ne lome "preko koljena" već moraju postojati argumenti.

(Hina) xtdel ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙