FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: zakonima o zaštiti prirode i okoliša unaprijediti sustav

Autor: tkol
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Prijedlogom Zakona o zaštiti prirode, o kojem jutros raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru, želi se unaprijediti sustav zaštite prirode, stvoriti preduvjete za proglašenje ekološke mreže Natura 2000, te jasno definirati rokove i skratiti postupak ocjene prihvatljivosti zahvata za ciljeve očuvanja ekološke mreže.

Osvrćući se na zahtjeve i primjedbe koje su na predloženi zakon došli između dva čitanja, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je kako prijedlog o osnivanju Nacionalne parkovne agencije nije opravdan. "Stručna analiza pokazala je da socijalni ekonomski i politički troškovi osnivanja takve agencije nisu opravdani", rekao je Zmajlović.

Novosti se odnose na poboljšanje sustava zaštite prirode, očuvanje zaštićenih područja te upravljanje njima, a uvode se i dodatni mehanizmi kontrole javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima.

Zakon o zaštiti prirode radio se zbog uočenih nedostataka važećeg zakona ali i zbog unapređenja sustava zaštite prirode te usklađenja s međunarodnim protokolima. Zmajlović je naglasio kako je Europska komisija dala pozitivno mišljenje na prijedloge Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti okoliša, o kojima Sabor objedinjeno raspravlja.

Govoreći o prijedlogu Zakona o zaštiti okoliša, Zmajlović je ustvrdio kako je stanje okoliša u Hrvatskoj bolje od zemalja EU-a, a to želimo i zadržati. Predloženim zakonom priključujemo se poštivanju visokih standarda zaštite okoliša i zaustavljanju negativnog utjecaja na okoliš, te kreiramo pretpostavke za održivi razvoj.

Novosti zakona su jasnija početna pozicija za investitore, a novo je i kreiranje jednostavnije procedure ishođenja okolišnih dozvola, rekao je Zmajlović.

(Hina) xkt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙