FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svaki peti stanovnik BiH ima ilegalno oružje

Autor: zkre
SARAJEVO, 18. lipnja 2013. (Hina) - Svaki peti stanovnik Bosne i Hercegovine posjeduje ilegalno oružje zaostalo iz rata što zajedno sa značajnim viškovima vojnog naoružanja predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju za ovu zemlju, izvijestio je u utorak stalni koordinator Ujedinjenih naroda u BiH Juri Afanasijev.

Govoreći na ministarskoj konferenciji o nadzoru naoružanja u sklopu približavanja Europskoj uniji Afanasijev je istaknuo da UN raspolaže podacima kako se u BiH nalazi oko 750.000 komada ilegalnog oružja.

Po podacima entitetskih statističkih zavoda Federacije BiH i Republike Srpske u BiH živi oko 3,8 milijuna ljudi, pa ispada da otprilike svaki peti stanovnik ima ilegalno oružje.

Predstavnik UN-a u BiH je dodao da se u vojnim skladištima, koja su slabo opremljena i osigurana nalazi veliki broj viškova oružja koje vlasti još nisu uništile. Pri tome je pozvao vlasti BiH da potpišu konvenciju o trgovini oružjem koju je nedavno usvojila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Po podacima UN-ovog razvojnog projekta (UNDP)

čak 90 posto oružanih kaznenih djela u BiH počini se uporabom ilegalnog oružja. Pri tome su i alarmantni podaci o dostupnosti oružja pa se jedna ručna bomba može kupiti za 5 maraka (oko 2,5 eura), puška od 300 do 400 maraka, a pištolj se može nabaviti za 150 maraka.

Posebni predstavnik EU (EUSR) u BiH Peter Sorensen je izvijestio kako je Europska unija izdvojila 8,3 milijuna eura za razoružanje i rješavanje viškova oružja u BiH. Najavio je da će vlasti BiH u sklopu pregovora s EU značajan dio vremena posvetiti rješavanju problema s ilegalnim oružjem i vojnih viškova. Predstavnici vlsti u BiH najavili su donošenje novoga zakona o amnestiji kako bi u roku od dvije godine svi građani bez kaznenog progona mogli predati ilegalno oružje koje posjeduju kod svojih kuća.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙