FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Presude za teroristički napad u Zenici

Autor: zkre
MOSTAR, 18. lipnja 2013. (Hina) - Prizivno vijeće Suda BiH proglasilo je krivim za terorizam te osudilo na ukupno 16 godina i pet mjeseci zatvora trojicu bivših dužnosnika i aktivista Narodne stranke Radom za boljitak braće Lijanovića jer su u travnju 2011. godine podmetnuli napravu koja je eksplodirala pod automobilom u kojemu su se nalazila dvojica HDZ-ovih dužnosnika.

Kako su priopćili iz Suda BiH, apelacijsko vijeće je osudilo Zijada Derviševića na šest, Amela Sefera na pet godina i šest mjeseci, te Sašu Bonića na pet godina zatvora zbog terorizma. Dervišević je proglašen krivim jer je početkom travnja 2011. godine potaknuo Amela Sefera da počini teroristički napad postavljanjem eksplozivne naprave pod vozilo zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojske županije, priopćeno je iz Suda BiH.

Pojašnjeno je da su Sefer i Bonić krivi za teroristički čin napada na "fizički integritet osoba političkih i društvenih struktura Federacije BiH i BiH utjecajem na uspostavu tijela vlasti u FBiH i BiH nakon provedenih izbora".

Drugostupanjskom presudom kazne Derviševiću, Seferu i Boniću su smanjene u odnosu na odluku prvostupanjskog vijeća između jedne i jedne i pol godine.

Dervišević, Sefer i Bonić optuženi su za postavljanje eksplozivne naprave 11. travnja 2011. godine u središtu Zenice pod automobil Ive Tadića, zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini Zeničko-dobojske županije i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH s kojim se u trenutku eksplozije u vozilu nalazio kolega Pero Mamić. Njih dvojica tada nisu ozlijeđena, ali je nanesena šteta na vozilu.

Upravo u to vrijeme pokušavala se uspostaviti vlast nakon provedenih općih izbora u BiH 2010. godine.

Zijad Dervišević je bio povjerenik Narodne stranke Radom za boljitak u Srednjobosanskoj županiji, a na posljednjim izborima bio je drugi na listi ove stranke za tamošnju županijsku skupštinu, dok su Sefer i Bonić bili članovi ove stranke koju predvode braća Lijanovići, suvlasnici Mesne industrije iz Širokog Brijega. Oni su nakon podizanja optužnice isključeni iz ove stranke.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙