FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: UN-ov odbor za nastavak potrage za nestalima

Autor: zkre
SARAJEVO, 18. lipnja 2013. (Hina) - Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda donio je prvu odluku protiv Bosne i Hercegovine za nasilni nestanak pet Bošnjaka iz te zemlje tijekom rata te naložio institucijama poduzimanje brojnih mjera u traganju za nestalima i isplati naknada obiteljima žrtava, što bi moglo potaknuti pravi val zahtjeva budući se procjenjuje da se oko 9000 osoba još uvijek smatra nestalima.

Po riječima koordinatorice švicarske organizacije Trial za BiH Lejle Mamut, koja je zastupala žrtve pred Odborom UN-a za ljudska prava, vlastima BiH je UN ostavio rok da do kraja rujna poduzme mjere u provođenju odluke.

"Odbor je naložio BiH da mora nastaviti napore u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba, pred lice pravde izvesti počinitelje tih zločina do 2015. godine, ukinuti obvezu obitelji nestalih da osobe za kojima tragaju proglase umrlim, te dodijeliti naknadu aplikantima tužbe", rekla je koordinatorica Mamut na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pojasnila je da su obitelj petero Bošnjaka iz Vogošće kod Sarajeva, koji su tijekom 1992. godine bili zarobljeni i mučeni u više srpskih logora nakon čega im se gubi svaki trag, tužbu podnijeti 2009. godine. Odlukom UN-ova odbora ljudska prava se ističe kako su u ovome slučaju povrijeđena prava osoba na život, slobodu i sigurnost, kao i pravo na učinkoviti pravni lijek.

Pojasnila je da sada vlasti BiH moraju pokrenuti sve mehanizme za traženje nestalih, procesuiranje odgovornih i isplatu naknade obiteljima žrtava.

Procjenjuje se da je u BiH još 9000 osoba čija sudbina nije rasvijetljena a posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙