FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština dioničara Mercatora nije dala razrješnicu bivšem direktoru Debeljaku

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. lipnja 2013.(Hina) - Skupština dioničara Mercatora u utorak nije dala razrješnicu nekadašnjem direktoru te tvrtke Žigi Debeljaku koji je do sredine prošle godine vodio najveći slovenski trgovački lanac te njegovim tadašnjim suradnicima u upravi i nadzornom odboru.

Umjesto odlučivanja o raspodjeli dividendi, kako je to bilo uobičajeno na skupštinama dioničara ranijih godina, postavljala su se pitanja o odgovornosti za sadašnje gubitke Mercatora i za to što je odbijena ponuda Agrokora od prije godinu i pol dana, kada se za dionicu Mercatora moglo dobiti 221 euro, mnogo više od cijene kojom je u petak zaključen kupoprodajni ugovor Agrokora i prodajnog konzorcija vlasnika 53 posto dionica.

Protiv razrješnice Debeljaku, kojega neki smatraju odgovornim da je različitim manevrima spriječio prihvaćanje tadašnje Agrokorove ponude, glasovalo je 83 posto prisutnih dioničara Mercatora, a razrješnice nisu potvrđene ni suradnicima Debeljaka u tadašnjoj upravi Meliti Koblezen i Peteru Zavrlu.

Dioničari su dali razrješnicu sadašnjem direktoru Mercatora Toniju Balažiču, koji je Mercator preuzeo sredinom prošle godine i radi na njegovu poslovnom i financijskom restrukturiranju.

Balažič je rekao da će tek revizija poslovanja Mercatora od 2007. do 2011. godine, koju radi revizijska kuća Price waterhouse Cooper, pokazati postoji li pravni temelj za utvrđivanje moguće odštetne odgovornosti prijašnje uprave i direktora za loše akvizicije i projekte u tim godinama. Nalazi revizije trebali bi biti poznati do 15. kolovoza.

Balažič je rekao da je Slovenija za Mercator, što se tiče dobiti, i dalje glavno tržište, ali da se njegov tržišni udjel u Sloveniji smanjuje od 2006. godine, dok je širenje Mercatora na tržišta jugoistočne Europe provođeno zaduživanjem koje sada opterećuje poslovanje tvrtke.

Mercator je na širenje u regiji od 2007. do 2012. godine investirao 860 milijuna eura, ali iznadprosječnu dobit danas ostvaruje samo u Sloveniji i dijelu BiH, rekao je među ostalim Balažič na skupštini Mercatorovih dioničara.

"Potrošači su pri kupovini sve oprezniji, štede, a primjetan je i strah", rekao je Balažic, upozorivši na promjene u ponašanju potrošača od izbijanja krize.

Predsjednik Mercatorova nadzornog odbora Matej Lahovnik rekao je da se pokazalo kako je ulazak Mercatora na bugarsko i albansko tržište bio pogreška ranije uprave.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙