FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AmCham, HGK i HUP pozdravljaju početak pregovora o Transatlantskom sporazumu

Autor: rbel
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham), Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravljaju odobrenje mandata Europskoj komisiji za početak pregovora o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije te se nadaju postizanju brzog dogovora, stoji u zajedničkom priopćenju koje potpisuju predsjednici triju udruženja.

Europsko je vijeće, naime, u petak, 14. lipnja, odobrilo mandat Europskoj komisiji za početak pregovora o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama između SAD-a i EU.

"Povjerenje koje je ukazano Europskoj komisiji od strane zemalja članica, odobrenjem širokog mandata, je priznanje vrijednosti takvog sporazuma i političkoj volji da se uspostavi Sporazum. Vjerujemo da je Sporazum prilika za uspostavljanje integriranog transatlantskog tržišta te postizanje stabilnog gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta", stoji u priopćenju.

Dodaje se da su SAD i EU najsnažniji investicijski i trgovinski partneri, koji generiraju gotovo 50 posto svjetskog BDP-a i 30 posto svjetske trgovine, a Sporazum ukazuje na priliku za daljnje jačanje ove suradnje.

Prenose se i procjene Europske komisije da bi Sporazum mogao generirati 119 milijardi eura godišnje za EU i 95 milijardi eura tržištu SAD-a te otvoriti 500.000 novih radnih mjesta.

"Sporazumom bi se velikim, ali više nego ikada malim i srednjim poduzećima, otvorile prilike na tržištu od više od 800 milijuna ljudi, a hrvatsko gospodarstvo dobilo dodatne mogućnosti natjecanja na američkom tržištu", navode iz AmChama, HGK i HUP-a.

Ovaj Sporazum trebao bi ići dalje od standardnog sporazuma o slobodnoj trgovini, adresirajući cijeli niz bilateralnih ne-carinskih prepreka, uključujući standarde, regulatorna pitanja, investicije i zaštitu investicija, pravo intelektualnog vlasništva, tržišno natjecanje, javnu nabavu, nudeći uniformni pristup ovim pitanjima na globalnoj razini.

"Naše organizacije su dio poslovnog saveza 'Business Alliance for Transatlantic Trade and Investment Partnership', koji podupire dogovaranje ambicioznog i sveobuhvatnog sporazuma", zaključuje se u priopćenju koje potpisuju predsjednik AmChama Ivan Vidaković, predsjednik HGK Nadan Vidošević i predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙