FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan borbe protiv homofobije i transfobije

Autor: vlar
ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obilježava se danas diljem Hrvatske s pozivom na borbu protiv homofobije s obzirom da su LGBT osobe najčešće žrtve diskriminacije i zločina iz mržnje u Hrvatskoj.

Tim povodom u Zagrebu, Rijeci i Splitu organiziraju se okrugli stolovi, partiji, predstave i razni drugi programi na kojima će LGBT zajednica razmijeniti iskustava i preporuke vezane uz poboljšanje svog društvenog položaja. Otvorit će se pitanje razlika u različitim krajevima Hrvatske, a jedna od tema je i život LGBT mladih u Zagrebu, gradu koji, po njihovim podacima, godišnje bilježi najveći broj zločina iz mržnje zbog spolne orijentacije i rodnog identiteta.

"LGBT osobe jedna su od najviše marginaliziranih društvenih skupina, kao i populacija koja je među najčešćim žrtvama diskriminacije i zločina iz mržnje u Republici Hrvatskoj. Ipak, značajne promjene ostvaruju se u zadnjih nekoliko godina, posebice kada je u pitanju zaštita LGBT osoba od nasilja i ostvarivanje prava na javno okupljanje i djelovanje", navodi Marko Jurčić u najavi događanja koje organizira Zagreb Pride.

Za Međunarodni dan borbe protiv homofobije izabran je 17. svibnja, jer je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. svibnja 1992.

Službeno obilježavanje ovoga dana prihvatilo je više od pedeset država svijeta uključujući i Hrvatsku, te sve institucije Europske unije.

U Hrvatskoj se međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno obilježava od 2011. na inicijativu Zagreb Pridea, Queer Zagreba i Lezbijske organizacije LORI Rijeka, kada je njegovo obilježavanje potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

Okrugli stolovi održavaju se danas u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a uz udruge Zagreb Pride, riječke LORIce, te Queer Sport Split, sudjelovat će i predstavnici udruge Transaid, te najnovije inicijative – prve hrvatske studentske LGBT inicijative AUT (KliK!).

Prijedlozi i preporuke izneseni na okruglim stolovima biti će sadržane u prvoj "Povelji o LGBT pravima" koja će sadržavati opća načela kao i konkretne politike namijenjene za lokalnu upravu.

"Povelju ćemo po završetku lokalnih izbora ponuditi novim predstavnicima gradskih vlasti Zagreba, Rijeke i Splita na supotpis", najavljuju udruge.

(Hina) xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙