FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GDF Suez kupio od OMV-a devet posto udjela u plinovodu Nabucco West

Autor: vmom
PARIZ, 28. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Francuski energetski div GDF Suez u utorak je od austrijskog naftnog diva OMV-a kupio devet posto udjela u planiranom zapadnom kraku plinovoda Nabucco kojim bi se plin dopremao u Austriju od bugarsko-turske granice.

Austrijski OMV objavio je da "to predstavlja jasni znak široke paneuropske podrške tome projektu", u kojem, među ostalim, sudjeluju bugarski BEH, turski BOTAS i mađarski Transgaz.

U priopćenju GDF Sueza navodi se da navedeni sporazum, čije financijske pojedinosti nisu objavljene, "potvrđuje njegovu poziciju ključnog igrača na europskom tržištu prirodnog plina".

U početku je projekt Nabucco ciljao transportirati približno 30 milijardi prostornih metara plina godišnje iz Kaspijskog mora u Europu.

Riječ je o jednom od dva predložena plinovoda kojim bi se plin dopremao s golemih plinskih polja u azerbajdžanskom dijelu Kaspijskog mora, čijim razvojem upravlja konzorcij Shah Deniz.

Prema prvotnim planovima, plinovod dug 3.900 kilometara trebao je ići kroz Tursku do Austrije preko Bugarske, Rumunjske i Mađarske, no početak njegove gradnje višekratno je odgađan zbog niza problema s kojim se taj projekt suočavao, uključujući i izostanak potencijalnih dobavljača.

Kako bi održali projekt na životu, dioničari su predložili kraću i jeftiniju varijantu plinovoda - Nabucco West, kojim bi se dopremalo 10 do 23 milijarde prostornih metara plina od bugarsko-turske granice u Austriju.

Prošlog mjeseca njemački RWE prodao je 17-postotni udjel u Nabuccu austrijskom OMV-u.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙