FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podgoričkom Kombinatu aluminija prijeti gašenje

Autor: dram
PODGORICA, 14. lipnja 2013. (Hina) - Crnogorski elektroprijenosni sustav (CGES) počeo je u petak vraćati struju koju je podgorički Kombinat aluminija (KAP) posljednja tri mjeseca nelegalno trošio iz europske interkonekcije, dok tvornici tijekom dana istječe rok za nalaženje snabdjevača električnom energijom, jer će u suprotnome u ponedjeljak biti isključena s mreže.

CGES treba tijekom današnjeg dana vratiti struju u vrijednosti 600 tisuća eura, koju je kao snabdjevač osigurao uglavnom od regionalnih partnera.

Vlada je na izvanrednoj sjednici zadužila resorna ministarstva da u okviru svojih nadležnosti, u najkraćem mogućem roku, učini sve kako bi se pronašlo rješenje i izlaz iz postojeće situacije u KAP-u, predviđajući i mogućnosti uvođenja programiranog stečaja.

Kako navode crnogorski mediji, nakon višemjesečnih razmimoilaženja vlade s ruskim partnerom CEAC, s kojim država dijeli većinsko vlasništvu u KAP-u i Rudnicima boksita, programirani stečaj jedna je od opcija da se na najlakši način isključi ruski partner i ta bi opcija imala za posljedicu jednokratnu isplatu više od 100 milijuna eura kredita KAP-a za koje je vlada dala jamstva.

Elektroprivreda Crne Gore je najavila da će do petka navečer kombinat snabdijevati strujom.

Predstavnici CGES-a pozvali su vladu da svojim autoritetom osigura hitno potpisivanje ugovora o snabdijevanju KAP-a električnom energijom, zbog najavljenog prekida isporuke EPCG u ponoć. Iz Crnogorskog elektroprijenosnog sustava su poručili da će, ne ispune li se uvjeti koji su ultimativni zahtjev udruženja europskih operatora prijenosnih sustava, CGES automatski isključiti podgoričku tvornicu s mreže u ponedjeljak u 15 sati.

Kombinat aluminija je od 1. listopada prošle godine do 31. prosinca strujom snabdijevao cetinjski Montenegro Bonus, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 milijuna eura. Od nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sustava svakodnevno nalagao Elektroprivredi da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u.

Elektroprivreda je krajem veljače izvijestila CGES da više ne može osiguravati 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke tvornice. Nakon toga električna energija je KAP-u nelegalno isporučivana iz europske interkonekcije, što, kako kažu stručnjaci, nije zabilježeno u posljednjih 50 godina.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙