FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspjeh ECB-ova programa nije kriterij za njemački ustavni sud

Autor: gple
KARLSRUHE, 11. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Predsjednik njemačkog ustavnog suda naglasio je u utorak kako neće dopustiti da uspjeh programa otkupa državnih obveznica zaduženih zemalja koji je kreirala Europska središnja banka utječe na odluku o njegovoj usklađenosti s njemačkim ustavom.

Sud će na dvodnevnoj raspravi saslušati prigovore više od 35 tisuća Nijemaca koji smatraju da se tim ECB-ovim programom zapravo 'na mala vrata' financiraju zadužene zemlje eurozone, čime bi se kršio njemački ustav.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi predstavio je takozvani program izravnih monetarnih transakcija (OMT) prošle godine, na vrhuncu strahovanja od raspada eurozone. Nedavno ga je nazvao "vjerojatno najuspješnijom mjerom monetarne politike u novije vrijeme".

Jutros je pak na samom početku rasprave u sjedištu njemačkog ustavnog suda u Karlsruheu predsjednik suda Andreas Vosskuhle upozorio da uspjeh ECB-ova programa neće igrati "nikakvu ulogu" pri ocjenjivanju njegove usklađenosti s njemačkim ustavom.

U dvodnevnoj raspravi sudjelovat će i guverner njemačke središnje banke, ujedno član upravnog vijeća ECB-a Jens Weidmann, koji bi trebao svjedočiti protiv programa. Time je pripremljen teren za rijedak slučaj njegova javnog sučeljavanja s Joergom Asmussenom, sunarodnjakom i članom izvršnog odbora ECB-a.

Sud ne može opozvati ECB-ov program ali bi prilikom procjenjivanju krši li suvereno pravo njemačkog parlamenta na kontrolu državnog proračuna mogao osporiti pojedine njegove aspekte, poput "neograničenog" obujma kupovina.

To bi ograničilo efikasnost programa koji je uglavnom funkcionirao tako što je ulagačima ulijevao sigurnost pri kupovini obveznica zaduženih zemalja poput Španjolske i Italije da će ECB intervenirati na sekundarnom tržištu bude li neka od vlada imala problema sa servisiranjem obveza.

Kriza se u velikoj mjeri stišala otkada je predsjednik središnje monetarne institucije eurozone u srpnju prošle godine obećao da će učiniti "sve što je potrebno" kako bi spasio euro. Dva mjeseca kasnije objavljeni su detalji OMT-a.

Iako ECB u sklopu kontroverznog programa nije kupio nijednu državnu obveznicu nijedne zadužene zemlje, prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice spustili su se sa 7,6 na 4,6 posto a oni na ekvivalentne talijanske dužničke papire sa 6,6 na 4,3 posto.

Na jednom poslovnom skupu u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da će njezina vlada u Karlsruheu ustvrditi da ECB poduzima ispravne mjere kako bi stabilizirao euro. Naglasila je također važnost stalnog kriznog mehanizma eurozone, o kojem sud tek mora donijeti konačnu presudu.

Njezin ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je na raspravi u Karlsruheu da "njemačka vlada ne vidi nikakvih naznaka da je ECB mjerama koje je dosada poduzeo na bilo koji način prekoračio svoj mandat".

Za guvernera Bundesbanka Jensa Weidmanna, OMT se svodi na tiskanje novca za potrebe financiranja prezaduženih zemalja. U ECB-u tvrde da je OMT u skladu s njihovim mandatom očuvanja stabilnosti cijena.

Očekuje se da će sud donijeti konačnu presudu o programu tek nakon parlamentarnih izbora koji će biti održani u rujnu. Ipak, nakon aktualne dvodnevne rasprave trebali bi signalizirati što misle o OMT-u i odlučiti je li u njihovoj nadležnosti da ga ocjenjuju. Ako zaključe da nije, prepustit će odluku Europskom sudu pravde u Luxembourgu.

"To otvara najteže pravno pitanje", naglasio je predsjednik njemačkog ustavnog suda, podsjećajući da ECB, iako mu je sjedište u Frankfurtu, dužan poštivati zakone Europske unije a ne one njemačke.

U dosadašnjim sličnim presudama njemački je ustavni sud, primjerice, odobravao europske krize mehanizme ali je inzistirao na opsežnijim konzultacijama s njemačkim parlamentom.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙