FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klaus Libscher novi predsjednik nadzornog odbora Hypoa

Autor: gple
KLAGENFURT/BEČ, 7. lipnja 2013. (Hina/APA) - Bivši guverner austrijske središnje banke i aktualni predsjednik državnog bankovnog holdinga Fimbag Klaus Liebscher preuzet će položaj predsjednika nadzornog odbora austrijske Hypo Alpe Adria Bank, objavilo je danas ministarstvo financija.

Dosadašnji predsjednik Johannes Ditz podnio je početkom ovog tjedna ostavku zbog neslaganja s vladom u Beču oko koncepta restrukturiranja posrnule banke.

Libscher će preuzeti dužnost u nacionaliziranom Hypou "ponajprije kako bi se aktualni postupak u Europskoj uniji zbog državne pomoći priveo pozitivnom kraju stručno, ozbiljno i u zajedničkom interesu Republike Austrije i same banke", kazala je ministrica financija Maria Fekter.

Još u utorak Liebscher je izjavio da se ne vidi kao kandidata za dužnost predsjednika Hypovog nadzorog odbora.

Bivši predsjednik nadzornog odbora pojasnio je prilikom objave ostavke da se "ne može strateški ni sadržajno identificirati s pojedinim tvrdnjama, činjenicama i brojkama koje su poslane u Bruxelles kao baza za pregovore".

Ditz je upozorio da ne bi trebalo "po svaku cijenu" težiti sporazumu s europskom upravom za zaštitu tržišnog natjecanja. Prioritet bi trebali biti dobrobit poduzeća i smanjenje troškova za porezne obveznike, ustvrdio je.

Prema konceptu austrijske vlade, Hypo bi ubuduće trebao biti sveden tek na djelić one banke koju je Beč svojedobno nacionalizirao 2009., odnosno tek na ogranke u jugoistočnoj Europi, naglasio je.

Založio se za uspostavu 'loše banke' za dijelove bančine imovine koje se ne uspijeva prodati i za trenutno izdvajanje tih dijelova iz izračuna potrebe banke za dodatnim kapitalom. Time bi se moglo izbjeći još jednu dokapitalizaciju, dodao je.

Beč je Bruxellesu dostavio plan preustroja Hypoa prije tjedan dana a njegove pojedinosti nisu objavljene.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙