FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundesbank snizila prognoze za njemačko gospodarstvo; trgovina signalizira otpornost

Autor: mpuk
BERLIN, 7. lipnja 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Njemačka središnja banka snizila je blago prognoze rasta njemačkog gospodarstva u ovoj i idućoj godini ali najavljuje bolja vremena, a i najnoviji trgovinski podaci sugeriraju da najveće europsko gospodarstvo odolijeva krizi.

Bundesbank očekuje da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti 0,3 posto, u odnosu na 0,4 posto koliko je prognozirala u prosincu. U 2014. trebalo bi porasti 1,5 posto, u odnosu na prosinačku prognozu od 1,9 posto.

Najavljuju ipak bolja vremena i za Njemačku i za eurozonu gdje je recesija po njima dotaknula dno.

"Izgledi za njemačko gospodarstvo ponovo su nešto svjetliji, nakon usporavanja krajem 2012.", konstatirala je banka u redovnom mjesečnom izvješću za lipanj.

"Svjetsko gospodarstvo ponovo će ojačati u nastavku godine. I gospodarstvo eurozone dotaknulo je po svemu sudeći dno", procjenjuju.

U kontrastu je s tom prognozom procjena Europske središnje banke (ECB) koja je jučer prognozirala nešto veći pad eurozone u ovoj godini, za 0,6 posto, no što su dosada predviđali. U idućoj godini trebalo bi porasti 1,1 posto.

U Bundesbanci pak ističu da su "usprkos nastavljenim negativnim faktorima koje generiraju napetosti i eurozoni" njemačka ulaganja u ključnim sektorima poput onih izvoznih "toliko napredovala da bi mogla zabilježiti promjenu trenda i zabilježiti blagi rast".

Odvojeno je danas njemački statistički ured Destatis izvijestio da je sezonski i kalendarski prilagođen njemački izvoz porastao 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. Uvoz je pak uvećan 2,3 posto.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u travnju uvećan 8,5 posto a uvoz 5,2 posto.

Izvoz u zemlje eurozone porastao je u odnosu na prošlogodišnji travanj 4,3 posto a u zemlje Europske unije koje nisu članice eurozone uvećan je 5,6 posto. Vrijednost izvoza u takozvane treće zemlje povećana je 13,6 posto.

Uvoz iz zemalja eurozone uvećan je na godišnjoj razini 5,4 posto, a iz zemalja EU-a koje nisu članice eurozonoe poskočio je 10,1 posto. Iz takozvanih trećih zemalja Njemačka je uvezla roba i usluga čija je ukupna vrijednost 2,4 posto.

Time je kalendarski i sezonski prilagođen trgovinski višak u travnju blago porastao, na 17,7 milijardi eura, sa 17,6 milijardi eura koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem travnju iznosio je 16,1 milijardu eura.

Njemačka je tradicionalno izvozno orijentirano gospodarstvo, međutim vlada se oslanja na privatnu potrošnju kako bi u ovoj godini poduprla rast jer očekuje kako će trgovinska bilanca biti smanjena s obzirom da se velik dio eurozone, u koju Njemačka šalje 40 posto svog izvoza, nalazi u recesiji.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙