FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četiri latinoameričke zemlje ukidaju carine

Autor: mpuk
ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Čile, Kolumbija, Meksiko i Peru, četiri najbrže rastuća latinoamerička gospodarstva, ukinuli su većinu carina kako bi olakšali međusobnu trgovinu, objavili su europski mediji.

Četiri zemlje spadaju među osnivače trgovinskog bloka Pacific Alliance a jučer su objavile da će u roku od nekoliko mjeseci ukinuti 90 posto carina u međusobnoj trgovini. Preostalih 10 posto zadržat će do kraja desetljeća, izvijestio je BBC.

Potez je predstavljen kao povijesni korak prema regionalnoj integraciji.

Zemlje su se također složile da će ukinuti turističke i poslovne vize, što će njihovim građanima, njih ukupno oko 210 milijuna, olakšati putovanja u toj regiji.

"Smatramo da je Pacific Alliance vjerojatno najuspješnija integracija u povijesti Latinske Amerike", kazao je novinarima čileanski predsjednik Sebastian Pinera na summitu u kolumbijskom gradu Caliju.

Trgovinski pakt Pacific Alliance formiran je prošle godine i već je zaradio puno pohvala i privukao interes direktora kompanija i političara. Neki ga smatraju najuzbudljivijim poslovnim događajem u regiji.

Četiri zemlje zajedno će tvoriti deveto po veličini gospodarstvo u svijetu, s oko 2,7 posto globalnog BDP-a. Ujedno čine trećinu latinoameričkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i polovicu trgovine te regije s ostatkom svijeta.

Kostarika je službeno zatražila pristup savezu dok su zemlje poput Kanade, Japana, Novog Zelanda, Australije i Urugvaja, dobile status promatrača. Španjolska, Francuska i Portugal objavili su da se također žele uključiti.

Gospodarstva Perua i Čilea bila su prošle godine najbrže rastuća u Južnoj Americi, uz rast gospodarskih aktivnosti od 6,3 odnosno 5,6 posto. Gospodarstva Kolumbije i Meksika rasla su sporije ali su ipak nadmašila regionalni prosjek.

Čile, Kolumbija, Meksiko i Peru sada traže prilike u inozemstvu, uz poseban interes za azijska tržišta. Čile ima sklopljeno više sporazuma o slobodnoj trgovini od bilo koje druge zemlje u svijetu a ni Meksiko ne zaostaje previše.

Dinamični Alliance bitno se razlikuje od drugog velikog latinoameričkog trgovinskog bloka Mercosura, koji su 1991. osnovale Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, no nakon početnog obećavajućeg razdoblja upao je u zamku protekcionizma i političkih nesuglasica. Tako nisu uspjeli sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom. Dvije strane pregovaraju bez rezultata već 18 godina.

Čileanski predsjednik izjavio je da su osim o carinama i vizama čelnici Pacific Alliancea razgovarali i o suradnji na području obrazovanja i turizma, kao i o daljnjoj integraciji burzi.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙