FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski BDP u prvom kvartalu za 4,8 posto manji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 31. svibnja 2013.(Hina) - Slovenski bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ove godine bio je za 4,8 posto manji u odnosu na prva tri mjeseca 2012. godine, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Ako se uvaži broj radnih dana u prvom kvartalu prošle i ove godine, usporedba pokazuje nešto manji pad, od 3,3 posto na godišnjoj razini, dok pad BDP-a prema zadnjem kvartalu 2012. iznosi 0,7 posto. Riječ je o četvrtom uzastopnom kvartalu u kojemu je slovensko gospodarstvo zabilježilo usporavanje aktivnosti.

Prema ocjenama stručnjaka, pruduljenje recesije u Sloveniji posljedica je smanjene potrošnje uslijed mjera štednje i pada prihoda.

Statistički zavod kao jednu od rijetkih pozitivnih pojava vidi nastavak jačanja izvoza, koji je u prvom kvartalu ove godine bio za 1,8 posto veći nego u istom razdoblju lani, što rezultira pozitivnim saldom razmjene s plusom od 3,4 posto u transakcijama s inozemstvom.

S druge strane, utjecaj domaće potražnje na gospodarstvo ostaje negativan, a ukupna domaća potrošnja u prvom dijelu ove godine pala je za 7,7 posto, nastavljajući lanjski trend.

Dodana vrijednost smanjena je u svim djelatnostima, najviše u sektoru prerade, za tri posto, te u trgovini, prometu i ugostiteljstvu, za 4,9 posto.

Zanimljivo je da su se investicije u strojeve i opremu u prvom kvartalu ove godine povećale za 14,4 posto, dok su investicije u građevinarstvu pale za 20 posto, nastavljajući tako negativan trend iz zadnje četiri godine.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙