FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak europskih burzovnih indeksa

Autor: vmom
FRANKFURT/PARIZ, 27. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama danas je zabilježen blagi oporavak indeksa nakon oštrih prošlotjednih gubitaka, predvođen talijanskim Fiatom, no uz mršav obujam trgovine jer zbog praznika danas ne rade tržišta u SAD-u i u Londonu.

U takvim okolnostima frankfurtski DAX indeks bio je u plusu 0,53 posto, popevši se na 8.349 bodova, a pariški CAC ojačao je 0,66 posto, na 3.982 boda.

Najveći dobitnik bila je dionica Fiata, sa skokom cijene od 3,2 posto, nakon napisa u Wall Street Journalu da je talijanski proizvođač automobila u pregovorima o potencijalnom financiranju za potrebe skorašnjeg otkupa dionica u Chrysleru koje još nisu u posjedu Fiata.

"Tržište drži da se ta priča zakuhava", kazao je strateg tvrtke IG Vincenzo Longo.

I dok mnogi ulagači očekuju da bi na tržištu dionica moglo uskoro doći do korekcije, dugoročni trend ostaje pozitivan, s obzirom da dionice nude bolje prinose od obveznica i gotovog novca.

"Držim da je srednjoročni trend i dalje uzlazan", kazao je Hendrik Klein, čelnik tvrtke za upravljanje imovinom Da Vinci Invest.

Središnje banke svojim su injekcijama lividnosti i smanjenjem kamatnih stopa s ciljem podupiranja gospodarskog oporavka spustile prinose na obveznice i usmjerile ulagače dionicama, što je rezultiralo uzletom dionica.

Na burzama se, međutim, počelo opreznije trgovati nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke prošli tjedan signalizirao da bi središnja banka uskoro moglo smanjiti mjere poticaja. Ulagači kažu da su na oprezu, premda ne očekuju veće korekcije.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 3,22 posto, na 14.142 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙