FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio je u srijedu krivima oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janšu, brigadira slovenske vojske Tonu Krkoviča i vlasnika tvrtke "Rotis" Ivana Črnkoviča za nezakonito posredovanje prilikom nabavke oklopnih vozila finske "Patrije" za slovensku vojsku te Janšu osudio na dvije godine zatvora, a ostalu dvojicu na 22 mjeseca. Sud im je uz to izrekao i novčanu kaznu od po 37.000 eura svakome, čime je u potpunosti prihvatio prijedlog tužiteljstva u pogledu kazni za primanje mita u slučaju "Patria". Prema optužnici, Janša je od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje nagrade da Patria dobije posao opremanja slovenske vojske. Janša je tijekom sudskog postupka negirao sve navode tužitelja da je djelovao na ugovor s Patrijom i kontaktirao s posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao političkim produktom, tvrdeći da se eventualna osuđujuća presuda protiv njega ne bi mogla održati te da je spreman za dokazivanje svoje nevinosti otići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

ZAGREB - Hrvatske civilne udruge okupile su se u srijedu ispred turskog veleposlanstva u Zagrebu u znak prosvjeda protiv brutalnog napada policije na aktiviste koji su prije šest dana krenuli u akciju spašavanja gradskog parka na Trgu Taksim u središtu Istanbula i izrazili solidarnost s turskim aktivistima u njihovoj borbi za demokratsku Tursku. Prosvjed protiv uništenja parka Gezi, koji se želi pretvoriti u trgovački centar, prerastao je u masovne prosvjede protiv desetogodišnje vladavine premijera Tayyipa Erdogana i njegove islamističke Stranke pravde i razvoja, a val nezadovoljstva zbog, kako tvrde prosvjednici, "svake isključenosti građana iz procesa donošenja odluka" se proširio i na Ankaru, Izmir te ostale gradove. "Prosvjed u parku Gezi u Istanbulu započeo je s istim ciljem kao i naša obrana javnog dobra", kazala je glumica i aktivistkinja Urša Raukar, aludirajući na prosvjede u Varšavskoj ulici i pokušaju sprečavanja izgradnje podzemne garaže i centra poduzetnika Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu. Okupljeni pod geslom "Jedan svijet, jedna borba - Hrvatska solidarno s turskim građanima", dvadesetak predstavnika nevladinih organizacija upozorilo je da "represija u Turskoj postaje sve jača".

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina još nije u cijelosti pripremljena za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no stanje je bolje nego što je bilo jer je u proteklih godinu dana poduzeto puno toga kako bi se nadoknadilo višegodišnje zaostajanje, ocijenio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. "Jesmo li sto posto spremni - nismo, no u odnosu na (razdoblje) od prije godinu napravili smo ogroman napredak", izjavio je Bevanda kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz". Podsjetio je kako je BiH punih šesnaest mjeseci bila bez prave vlasti na državnoj razini što je i dovelo do "strašnog zaostatka".

BUDIMPŠETA/PRAG - Gradovi u Njemačkoj i Češkoj u srijedu su i dalje u pripravnosti od poplava, Mađarska se sprema na veliki vodeni val koji tek treba stići, dok Slovačka očekuje da će stanje biti ipak bolje nego za zadnje velike poplave 2002. Na istoku Njemačke stanje je i dalje napeto, jer su neki gradovi ugroženi mogućim poplavama. U Češkoj, gdje je osam ljudi već smrtno stradalo, na tisuće domova na sjeveru zemlje je bez struje, plina i pitke vode, javlja AFP. Prag je imao mirniju noć, nakon nekoliko dana straha uzrokovanog rastom razine Vltave. Što se tiče mađarskog glavnog grada, zadnje procjene govore da će Dunav u Budimpešti doseći vrhunac u ponedjeljak, dan kasnije od ranijih prognoza, javila je agencija MTI. Premijer Viktor Orban rekao je da je "masa vode koja dolazi ogromna i predstavlja prijetnju za ljudske živote, ali možemo sve zaštititi ako ćemo dobro raditi". Slovačka očekuje da će poplavni val iz Njemačke i Austrije biti kao i za poplave 2002., ali se nada da će zahvaljujući novim branama i planu obrane od poplava šteta biti znatno manja nego prije 11 godina. U Srbiju će u srijedu na Dunavu kod Bezdana stići vrhunac vodenog vala, ali zasad ne prijete poplave koje su pogodile druge dijelove Europe, javio je Tanjug. Beč u srijedu očekuje vrhunac vodenog vala, a gradovima uzvodno od austrijske prijestolnice i dalje prijete poplave zbog visokog vodostaja Dunava.

ISLAMABAD - Nawaz Sharif potvrđen je u srijedu u parlamentu za premijera Pakistana, postavši prvi čovjek u povijesti te zemlje koji na to mjesto dolazi treći put. Sharif (63), kojega je na vlast velikom većinom dovela njegova stranka Muslimanska liga na općim izborima 11. svibnja, trebao bi poslije podne položiti prisegu pred predsjednikom Asifom Ali Zardarijem. Premijer je bio već između 1990. i 1993. te od 1997. do 1999., kada je smijenjen vojnim udarom generala Perveza Musharrafa. Sharif će se suočiti s brojnim izazovima, posebno kako riješiti velike energetske i sigurnosne probleme koji pogađaju dio od 180 milijuna stanovnika te siromašne i politički nestabilne zemlje.

TEHERAN - Iran je "čestitao sirijskoj vojsci i narodu" na pobjedi na "teritoriju" Qusaira, izvijestila je u srijedu službena novinska agencija Irna citirajući zamjenika ministra vanjskih poslova Hoseina Amira Abdolahiana. Teheran "čestita na pobjedi sirijske vojske i naroda protiv sunitskih ekstremista u gradu Qusairu", kazao je Amir Abdolahian. Reakcija je to na osvajanje tog strateškog grada na sjeverozapadu Sirije koji je u srijedu pao u ruke vojske nakon dvotjedne ofenzive uz pomoć šijitskog Hezbolaha. Sirijska vojska objavila je u srijedu da nadzire "cjelokupni" grad Qusair, uporište ustanika unazad više od godinu dana.

TOKIO - Vodeći japanski proizvođač automobila Toyota objavio je u srijedu da povlači 242.000 hibridnih vozila tipa Prius i Lexus zbog problema sa sustavom kočenja. Radi se o vozilima proizvedenim između ožujka i listopada 2009., na koje su korisnici imali pritužbe jer su morali papučicu gasa stiskati jače nego inače, dok je kočenje bilo slabije. Iako proizvođaču nije prijavljen ni jedan slučaj nesreće zbog tog problema, on je kazao da je imao 90 pritužbi klijenata. Toyota će povući 117.000 vozila u Japanu, 91.000 u Sjedinjenim Državama, 30.000 u Europi, te oko 3.000 u Aziji.

MEXICO CITY - Meksiko i Kina otvorili su novu stranicu svojih odnosa u utorak, prvog dana državničkog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga, odlučivši o razvoju ulaganja azijskog diva i prekidu niza razmirica. Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i njegov kineski kolega, obojica odnedavno na vlasti, odlučili su podići bilateralne odnose na razinu "integralnog strateškog saveza", na njihovu sastanku u utorak, drugom u dva mjeseca. "Nadamo se proširiti produktivna ulaganja kineskog kapitala kako bi to proizvelo nova radna mjesta i učiniti od Meksika važnu platformu za izvoz prema zemljama s kojima imamo sporazume o slobodnoj trgovini", posebice SAD-om i Kanadom, kazao je meksički predsjednik, najavivši novinarima potpisivanje niza sporazuma nakon sastanka s Xijem.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙