FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

VATIKAN - Njemačku kancelarku Angelu Merkel primio je u subotu na 45 minuta u Vatikanu papa Franjo, prigodom njezina kratkog posjeta Italiji. "Tijekom srdačnih razgovora podsjetilo se na dugu povijest odnosa Svete Stolice i Njemačke, te su obrađene teme od zajedničkog interesa poput društvenog i političkog, gospodarskog i vjerskog stanja u Europi i svijetu", priopćio je Vatikan. "Rasprave su se posebno odnosile na zaštitu ljudskih prava, vjerske slobode i međunarodnu suradnju u korist mira", piše u priopćenju nakon privatne audijencije. Prvi susret Merkel i nasljednika Benedikta XVI. omogućio je "razmjenu pogleda na Europu kao zajednicu vrijednosti i njezinu odgovornost u svijetu, s nadom angažmana svih civilnih i vjerskih sastavnica u korist razvoja temeljena na dostojanstvu osobe i inspirirana načelima supsidijarnosti i solidarnosti.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama smanjio je zahtjev za financiranje rata u Afganistanu i za druge prekomorske intervencije za deset posto, što odražava njegov plan smanjivanja američke vojne nazočnosti u toj zemlji. Obama je u fiskalnoj 2014. godini, koja počinje 1. listopada, tražio za prekomorske operacije 79,4 milijarde dolara, a isprva je tražio 88,5 milijarda. Obama je taj zahtjev poslao u pismu Kongresu. Napisao je kako planira američke snage izvlačiti iz Afganistana nakon 2014., ali nije precizirao koliko njih. Američki predsjednik u idućih nekoliko tjedana mora objaviti koliko će vojnika SAD dogodine ostaviti u Afganistanu, rekao je u utorak državni tajnik John Kerry.

ANKARA - Turska je manje nesklona ideji o međunarodnoj konferenciji o Siriji u Ženevi u lipnju, nakon posjeta Washingtonu turskog premijera Tayyipa Erdogana, prema turskim medijima u subotu. "Čini se da je Erdogan ublažio svoj stav o 'Ženevi 2' nakon što se susreo s američkim predsjednikom Barackom Obamom", piše liberalni dnevnik Milliyet. Ankara je pristala na održavanje te konferencije "u zamjenu za izvjesna jamstva" Washingtona, među kojima je i ono da nitko neće moći u ime diplomacije mjesecima otezati s raspravama, piše dnevnik. Dosad se Ankara protivila konferenciji, ocjenjujući da će ona samo dati vremena sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. Asad je više puta isticao da se ne kani povući prije nego što mu istekne mandat 2014., a oporba pregovore uvjetuje njegovim odlaskom.

MOSTAR - Ostaci streljiva i projektila s osiromašenim uranom koje je koristio NATO prigodom uništavanja srpskih položaja otkriveni su u općini Hadžići kod Sarajeva, objavio je u subotu Dnevni Avaz pozivajući se na službene izvore. Prigodom razminiranja u mjestu Grivići koje se nalazi nedaleko nekadašnjeg vojnog tehničko-remontnog zavoda pronađeni su sumnjivi ostaci streljiva i krhotina granata, o čemu je obaviještena regulacijska Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH. "Naši inspektori izišli su na teren s instrumentima, izvršili su mjerenje i našli krhotine granata. Pirotehničarima su izdane upute sa sigurnosnim mjerama kako prikupiti ostatke od projektila nakon čega ćemo ih prebaciti u skladište", rekao je direktor agencije Emir Dizdarević. Ostaci streljiva i projektila s osiromašenim uranom nađeni su na više lokacija u okolici Sarajeva nakon što su srpske položaje bombardirali zrakoplovi NATO-a 1995. godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙