FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH ponovo će odlučivati o Budimiru

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. svibnja 2013.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine u petak je je naložio održavanje novog ročišta na kojemu bi se odlučivalo o zahtjevu tužiteljstva BiH da se predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru ponovo odredi pritvor no on za sada ostaje na slobodi, prenijeli su lokalni mediji.

Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić izjavio je za TV Federacije BiH (FTV) kako je riječ o tzv. formalnoj odluci iz koje ne treba izvoditi nikakve posebne zaključke.

Budimir je iz pritvora pušten prošlog tjedna na temelju odluke Ustavnog suda donesene otprilike istodobno kada je tužiteljstvo BiH zatražilo produženje pritvora za Budimira i još četvoricu suosumnjičenih za korupciju.

Prema tumačenju odvjetnika Hadžića, Sud BiH sada je utvrdio kako se bez obzira na odluku Ustavnog suda moralo održati ročište na kojemu bi se donijela službena odluka o zahtjevu tužitelja.

Budimir i tužiteljstvo BiH u međuvremenu su započeli javnu polemiku o tome tko krši zakon a tko poduzima političke pritiske.

Tužiteljstvo te Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) na neuobičajen su način priopćenjem za javnost optužili Budimira da iznosi neistine o okolnostima pod kojima je uhićen.

Potužili su se i kako su "milijunu maraka poreznih obveznika" uzalud potrošeni na istrage jer je Budimir pušten iz pritvora.

Iz Budimirova je ureda na to reagirano priopćenjem u kojemu je istaknuta "zatečenost i zgroženost" javnim istupom policije, tužiteljstva i tajne službe.

"Oni su zajedničkim priopćenjem uzeli sebi za pravo dovoditi u pitanje ustav i zakone Federacije BiH, te iznositi svoje mišljenje o predsjedniku Federacije BiH i to dok je proces protiv njega još uvijek u tijeku", stoju priopćenju.

Narednog tjedna "slučaj Budimir" naći će se i pred federalnim parlamentom.

Najavljeno je kako će Zastupnički dom na izvanrednoj sjednici raspravljati o nalazima parlamentarnog istražnog povjerenstva koje je imalo zadaću utvrditi je li Budimir dostojan obnašanja dužnosti entitetskog predsjednika.

Povjerenstvo je parlamentu uputilo preporuku da se pokrene postupak Budimirove smjene no to je moguće jedino ukoliko se za smjenu izjasne dvije trećine zastupnika u oba doma entitetskog parlamenta.

I u tom slučaju konačnu odluku o mogućj smjeni donosi Ustavni sud FBiH.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙