FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo BiH tvrdi da ima čvrste dokaze protiv Budimira

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. svibnja 2013.(Hina) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu kako je uložilo žalbu na odluku Suda BiH kojom je krajem prošlog tjedna ukinut pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru.

U priopćenju tužiteljstva stoji kako je u žalbi obrazloženi dokazi i zatraženo ukidanje rješenja o puštanju na slobodu i ponovno određivanje pritvora Budimiru te četvorici suosumnjičenih za korupciju.

Tužiteljstvo tvrdi kako su u žalbi priloženi dokazi koji potvrđuju uključenost osumnjičenih u izvršenje kaznenih djela.

Tvrdi se i kako dokazi potvrđuju da je Budimir vodio detaljnu osobnu evidenciju pomilovanja osuđenih osoba, zajedno sa svojeručno obilježenim oznakama o urgencijama za pomilovanje te osobama koje urgiraju za pomilovanja ili su veza s osuđenim osobama koje traže pomilovanje.

Sudu su, kako se navodi, uz žalbu dostavljeni i dokazi prikupljeni prisluškivanjem telefona iz koji se u presretnutim razgovorima "evidentno i jasno uočava veza između osoba koje su počinile kaznena djela" pa se u Tužiteljstvu BiH nadaju kako će to biti dovoljno da se Budimira i ostale ponovo pritvori.

Navodi se također kako se nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice.

"Građani, javnost i pravosudna zajednica će s početkom suđenja u ovom predmetu imati priliku vidjeti s kojom količinom dokaza i argumenata protiv osumnjičenih raspolažu tužiteljstvo i ovlaštene policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, nakon čega će, vjerujemo, prestati bilo kakve špekulacije i ovaj predmet biti promatran isključivo u pravosudnom kontekstu, izvan bilo kakvih političkih insinuacija", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Dosadašnje djelovanje Tužiteljstva BiH bilo je predmetom cijelog niza javnih kritika koje su dobile na jačini nakon što je Ustavni sud BiH ocijenio da ni to tužiteljstvo ni sud nisu imali dovoljno dokaza kako bi Budimiru i ostalima odredili pritvor.

Ovim se povodom u srijedu oglasila i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima ona je potvrdila kako će disciplinski sudac pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV) ispitati cijeli slučaj i utvrditi jesu li odluke sudaca Suda BiH bile zakonite i ispravne.

Istaknula je kako su suci u donošenju odluke o određivanju pritvora bili potpuno neovisni, ali i da stoga trebaju u cijelosti preuzeti odgovornost za svoje postupke.

Puštanje Budimira iz pritvora Kreso opisuje kao nespornu odluku jer je ona temeljena na presudi Ustavnog suda koja se ne komentira nego provodi.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙