FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FBiH: Parlamentarno povjerenstvo istražuje Budimirov slučaj

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. svibnja 2013.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je odlučio uspostaviti posebno povjerenstvo koje će istražiti okolnosti pod kojima je uhićen predsjednik tog entiteta Živko Budimir te nakon toga preporučiti treba li pokrenuti zahtjev za njegovu smjenu.

Na izvanrednoj sjednici održanoj u Sarajevu i nakon rasprave koja je trajala gotovo cijeli dan članovi različitih stranaka iznijeli su niz suprotstavljenih prijedloga kako riješiti krizu izvršne vlasti nastalu nakon što je predsjednik Budimir 26. travnja uhićen pod sumnjom da je primao mito kako bi pogodovao osobama osuđenim za različite zločine i odobrio im pomilovanje od daljeg izdržavanja kazne.

Budimir je trenutačno u pritvoru koji mu je određen do 26. svibnja no ustav i zakon FBiH ne predviđaju što činiti u ovakvim situacijama.

Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u srijedu su inzistirali da se Budimirove ovlasti odmah prenesu na jednog od dopredsjednika FBiH koji bi onda mogao potpisivati zakone, imenovati vladu i predlagati imenovanje sudaca Ustavnog suda.

Tom su se prijeldogu međutim usprotivili zastupnici većine drugih stranaka uključujući i HDZ BiH koji sa SDP-om čini parlamentarnu većinu a ranije je opetovano inzistirao na Budimirovj ostavci.

"Na taj bi se način kršili ustav i zakoni i uvela anarhija", kazao je predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Marinko Čavara ističući kako ne postoji ustavni osnov da se Budimiru oduzmu ovlasti i prenesu se na dopredsjednike.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko je tijekom dana izjavio kako je jasno da je Budimir i dalje zakoniti predsjednik FBiH iako je u zatvoru te kako on može biti smijenjen samo u ustavom i zakonom propisanom postupku.

Parlamentarno povjerenstvo koje je osnovano u srijedu treba odlučiti je li Budimir postao "nedostojan" dužnosti koju obnaša jer je to odredba ustava koja omogućava pokretanje postupka smjene.

Povjerenstvo će nakon toga preporučiti treba li parlament pokrenuti postupak za Budimirovu smjenu.

Takvu zaključak mora donijeti dvije trećine zastupnika i u Zastupničkom i u Domu naroda federalnog parlamenta a konačnu odluku o mogućoj smjeni donosi entitetski ustavni sud.

(Hina)rmav yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙